Според сметките на производителя:

Истинският кашкавал е над 13 лв. за кг

Истинският кашкавал е над 13 лв. за кг

 

Истинският кашкавал не може да е по-евтин от 13 лв. за кг. Това каза производителят Димитър Зоров по повод проучване на асоциация „Активни потребители“. То показа наличие на вода и растителни мазнини в част от проверените 10 марки, които в търговската мрежа са на цени от 8 до 12 лв. за кг.

Зоров обясни, че 1 кг кашкавал се приготвя от 10 л прясно мляко. Това означава, че при изкупна цена от около 80 ст. за литър само суровината ще струва 8 лв. Като прибавим транспорта и другите производствени разходи,  както и минимална печалба за производителя и търговеца, то стигаме до минимална цена от около 13 лв. за кг в търговската мрежа.

Според него наред с нискокачествените български кашкавали, на пазара се предлагат и анонимни вносни жълти сирена. Те влизат от чужбина, тук се разфасоват, опаковат и продават в магазинната мрежа. Много често върху етиката на тези продукти липсва важна информация за техните качества, което е грубо нарушение на нормативните изисквания.

Подобни практики са удар върху целия легален бизнес, очакваме мерки от страна на Българската агенция по безопасност на храните, коментира Зоров.

19:46ч. 07.04.2017г.

Вие може да оставите първия коментар.