:

И в цигарените фабрики ще се вдигнат осигурителните прагове

И в цигарените фабрики ще се вдигнат осигурителните прагове

Това съобщи премиерът Бойко Борисов пред български медии в Мадрид, където участва в конгреса на Европейската народна партия.

Изключение за осигуровките на "Булгартабак и "Кингс табако" се предвиждаше заради липса на растеж.

Социалният министър има право да регулира ръста на минималните осигурителни прагове върху секторите, в които липсва договорка между работодатели и синдикати.

Калфин в петък обяви, че ще се възползва от това си право и ще предложи увеличение на осигурителните прагове със 7.5% в 37 сектора на икономиката. Изключението за цигарените фабрики аргументира със спад на икономическите показатели в сектора.

Предложението му обаче бе тълкувано като лобистко в полза на "Булгартабак", където акционер е депутатът от ДПС Делян Пеевски, и "Кингс табако".

"И се надявам друг път, когато има подобни желания или анонси в публичното пространство, защото това не е минало нито на съвет, нито на тристранка, да бъда уведомяван", каза Борисов и подчерта, че е поел пасиви, за които изобщо не е знаел.

По думите му двамата с министъра на труда и социалната политика имали прекрасни отношения и като резултат въпросните текстове ще бъдат премахнати.

 

15:54ч. 21.10.2015г.

Вие може да оставите първия коментар.