Глупост или некомпетентност?:

И от руското ембарго има полза. За чиновниците

И от руското ембарго има полза. За чиновниците

 

 

 

Заместник-министърът на земеделието Васил Грудев впечатли AgroLife с факта, че откри проблеми там, където не съществуват и даде рецепта за тяхното разрешаване по начин, който няма да ги разреши.

Единственият начин да подпомогнем земеделските производители е отпадането на руското ембарго, за да можем да се завърнем на този традиционен за нас пазар“, каза пред журналистиГрудев, цитиран от „Фокус“.

По думите му, ситуацията с ембаргото е тежка, особено за българските земеделски производители, съобщи агенцията. След налагането му те загубили традиционния за тях руски пазар, където най-вече са се продавали плодове, зеленчуци и мляко. „Грудев заяви, че от министерството следят с интерес международната ситуация, търсейки възможност да се възползват от нея и земеделските производители да стъпят отново на традиционния за нас пазар“, предаде „Фокус“.

Фактите обаче сочат, че българските храни изгубиха мястото си на руския пазар много преди да бъде наложено ембаргото на Русия. И този „традиционен“ за българските фермери пазар се изразява в износа например на 302 000 килограма консервирани домати през 2013 г. на умопомрачителната стойност 169 000 евро, според анализ на Министерството на икономиката (Точното му име е проучване на пазара на преработени плодове и зеленчуци в Русия). Подобни титанични успехи имаме в износа на конфитюри и мармалади – през 2011 г. сме продали на Москва такива на стойност 4000 евро (!), през 2012 г. - за 278 000 евро, а през 2013 г. - 218 000 евро.

Относно млечните продукти, в анализ на друг зам.-министър на земеделието – Цветан Димитров, пише дословно следното:

„По данни на НСИ, общият износ на мляко и млечни продукти през 2013 г. възлиза на 46 692 тона.(....)

За ЕС през 2013 г. изнесени 36 111 тона (около 81% от общия износ на мляко и млечни продукти през годината). Традиционно, най- значително количество е реализирано в Гърция (20 487 тона), следват Румъния (7 438 тона), Германия (2 836 тона), Австралия (1 330 тона) и Испания (980 тона). Износът на мляко и млечни продукти за страни извън ЕС бележи ръст от 6,8% спрямо предходната година, достигайки 8 385 тона. Основни дестинации остават САЩ (2 718 тона), Ливан (1 968 тона) и Австралия (1 330 тона), следвани от Украйна (697 тона), Молдова (373 тона) и Русия (235 тона)

(...)

Като цяло, руската забрана за внос на определени селскостопански продукти от ЕС, въведена в началото на м. август 2014 г., оказва ограничен пряк ефект върху българския пазар на млечни продукти, тъй като през последните години износът на български млечни продукти за Русия е нисък, макар и с тенденция за нарастване. През 2013 г. износът на млечни продукти за Русия възлиза на 235 тона - изцяло сирена - което представлява малко под 1% от общия износ на сирена и едва 0,3% от производството на сирена в България за годината. През първите осем месеца на 2014 г. изнесените сирена за Русия са в размер на 56 тона.“

Г-н Грудев, ако има някакви последици за земеделските производители от руското ембарго, те са индиректни – заради пренасочването към България на нереализирана в Русия продукция от други държави в ЕС. В този смисъл действително отмяна на ембаргото ще облекчи българските фермери. "Завръщането" на този „традиционен“ пазар обаче надали зависи от ембаргото, след като не е то причината за излизането ни от него.

Но, както знаем, геополитическите оправдания са удобно и комфортно прикритие на некомпетентността.

 

16:34ч. 26.11.2015г.

Вие може да оставите първия коментар.