Проект:

И самолети ще бъдат използвани срещу градушките

И самолети ще бъдат използвани срещу градушките

В края на май ще бъде представен нов модел за противоградовата защита, чрез който ще бъдат покрити всички земеделски площи в страната.

Това каза министърът на земеделието и храните Десислава Танева пред журналисти, цитирана от Агенция „Фокус".

Тя отрече информацията за големи щети за земеделските продукции, заради лошите метеорологични условия през последните седмици. Най-голяма щета към момента има преди всичко в сектор "Плодове и зеленчуци" в някои райони, където паднаха градушки.

В момента работят всички площадки за противоградова защита, но Изпълнителната агенция "Борба с градушките" защитава малка част от земеделските площи.

2206 ракети са изстреляни от началото на активния сезон за борба с градушките - това е почти половината ресурс от цялото годишно потребление. Така са защитени 17 млн. дка, 10 млн. от които са обработваеми.

Министър Танева каза още, че по новия проект се работи от няколко месеца, той ще осигури защита върху всички земеделски площи чрез два типа противоградова защита.

"Едната е настоящата и включването на изграждане на още такива площадки, а останалите площи ще бъдат защитени чрез летателна техника", уточни земеделският министър.

В отговор на въпрос, тя каза, че към момента няма яснота колко ще струва този проект.

"Това колко средства ще са необходими, ще зависи и от формата, по която ще стигнем до консенсус за вида и начина на защита. Ще говорим след представянето ѝ на неправителствения сектор", обясни министърът на земеделието и храните Десислава Танева.

При постигане на съгласие ще стане ясен и броят на новите ракетни площадки.

00:38ч. 17.05.2016г.

Вие може да оставите първия коментар.