:

И троскотът се бои от мотика

И троскотът се бои от мотика

Сега е най-добрият момент за унищожаване на троскота, който е един от най-упоритите и най-неприятните плевели. Разпространява се бързо и е способен за отрицателно време да завладее големи площи. Традиционният начин е при прекопаване на лехите да се събират корените. Трябва обаче да бъдат извадени и най-малките, защото, оставайки в земята, ще дадат начало на ново растение.

Троскотът спада към групата на многогодишните плевели. Те оцеляват благодарение на подземните си стъбла, коренища и корени, които натрупват храна за зимата. Разпространяват се чрез пълзене под земята. Затова златното правило е редовно да се премахват листата им, за да се обрекат на глад подземните им части. Въпреки напредъка на науката и до днес мотиката е големят враг на тези плевели, защото при премахване на надземната им част те страдат и се развиват по-бавно.

Другият вариант е да се използва подходящ хербицид, който действа първоначално на листната маса, но чрез соковете на растението минава към корените.

При използването му е добре да знаем, че пръскането се прави в сухо време, а за проникването му в кореновата система са нужни около 6 часа.

Препаратите обаче трябва да се прилагат с мярка и само в краен случай в малката градина, защото безразборното пръскане с химикали за унищожаване на плевели  води до замърсяване на  почвите. Тази година бе открито съдържание на тоталния хербицид глифозат в някои партиди с билки за износ, които задължително се изпитва в акредитирана лаборатория.

Някога забраниха препарата ДДТ, тъй като се доказа, че е канцерогенен. Сега се прекалява с други пестициди и вече трудно може да се намери чиста реколта от лечебни растения. 

23:40ч. 07.10.2015г.

Вие може да оставите първия коментар.