Необичайно:

И цветята стават за храна

И цветята стават за храна

 

Цветята несъмнено правят градината по-красива, но освен естетически, много от тях имат и кулинарни качества. Ето защо мнозина отглеждат и ползват ароматните растения за консумация.

Макар кулинарните качества на част от цветята да са вече известни, има и такива, които тепърва добиват популярност освен с красотата и с вкуса си – сред тях са хераклеум, лилия и дори китайска роза.

Както цветята, така и семената на латинката могат да се ядат – венчелистчетата й придават цвят, вкус и аромат на салатите, докато семената са много добър заместител на каперсите. И въпреки че ползването на латинки в кулинарията е по-познато, има още доста други растения, считани за украса, които, добавят цвят, вкус и аромат на храната, правят ястията по-пикантни или сладки. Има съшо и редица диви цветя и сортове, които могат да бъдат превърнати в ободрителни напитки и масла.

За тези с афинитет към сладките храни например, ружите и игликите могат да бъдат чудесно допълнение в приготвянето на кифли и торти. Също така лавандулата и розата могат да придадат аромат на сладоледи и бисквити.

Почти всеки е чувал и за салата от глухарчета. Те, както и маргаритките, са ядивни, като корените на глухарчетата могат да се ползват и печени, като заместител на кафе. За допълнителен вкус и аромат на рибата пък, мнозина добавят хризантеми или оранжеви кремове.

При събирането на цветя за ядене, най-добре е това да се прави в сухо време, рано сутринта, тъй като тогава ароматите са най-силни. При голяма част от цветята са ядивни само венчелистчетата, но има и редица растения, при които подходящи за консумацията са също семената и корените. Важно е да се отбележи обаче, че за хора, страдащи от астма, алергии или сенна хрема, консумацията на каквито и да било цветя не е препоръчителна.

 Благовеста МАРИНОВА

10:04ч. 17.09.2016г.

Вие може да оставите първия коментар.