Борисов обяви:

Кабинетът отпуска спешно 20 млн. лв. за борба с нодуларния дерматит

Кабинетът отпуска спешно 20 млн. лв. за борба с нодуларния дерматит

Правителството ще отпусне 20 млн. лв. за справяне с болестта нодуларен дерматит при животните, обяви министър-председателят Бойко Борисов преди началото на правителственото заседание.

"Знаете, че има много голям проблем при животновъдите, ще влезе една допълнителна точка в дневния ред - сега я пишат от Министерство на финансите и Министерство на земеделието. Надявам се да ни подкрепите. Близо 15 млн. ще дадем за 9 вектора, за да изпръскаме страната, за да можем да пресечем болестта нодуларен дерматит. Директивата е такава, че и здравите животни трябва да се унищожават", обясни той.

"Знаете за един стопанин какво е да му се убие животното. Паралелно - това са само милиони за пръскане, отделно над 5 млн. ще отидат за ваксини, ветеринарните лекари, да стане бързо. Уведомихме Брюксел", допълни премиерът. По думите му, 150 000 ваксини ще дойдат в средата на другата седмица. "Създаваме организация в рамките на седмица всички животни да бъдат ваксинирани, за да не се пренесе заразата и в Северна България. Ангажирали сме МВР да спират всяко движение на живи животни. Надявам се с това да помогнем на селските стопани", коментира още той.

11:18ч. 20.04.2016г.

Вие може да оставите първия коментар.