Самозащита:

Казанджиите създават браншова организация

 Казанджиите създават браншова организация

Ако не се отменят промените в закона, свикват национален протест в столицата.

Около 50 собственика на казани от хасковски регион се събраха в сряда на разклона до село Крепост в знак на протест срещу промените в Закона за акцизите и данъчните складове, съобщава Haskovo.net..

Те им налагат ограничение казаните за ракия да са с работно време само 6 месеца в годината – от 1 юли до 31 декември, а обемът на съдовете за дестилация се намалява от 1000 на 500 литра, в противен случай обектите ще се водят като складове.

Това е вторият протест в рамките на един месец на казанджиите от Хасковско. Именно хасковлии повлякоха крак на недоволството в бранша в цялата страна още преди измененията да бъдат приети в НС окончателно.

„В цялата страна малко по малко хората се надигат и се надяваме заедно да постигнем нещо" - коментира Таня Бахчеванова от Хасково.

За да могат да защитават правата си, казанджиите от цялата страна в момента се организират в браншова организация, посочи Бахчеванова. В момента тече процедура по регистрация на юридическо лице с нестопанска цел, поясни тя.

Казанджиите обясняват, че имат пълната подкрепа и на производителите на грозде, тъй като те индиректно също ще са засегнати от промените.

След фалитите на малкия и среден бизнес в производството, производителите няма да имат избор и ще бъдат притиснати до стената от големите в производствения бранш за ниска изкупна цена.

Да се върне Закона стъпка назад се надява и екскметът на с. Узунджово Димитър Ничев,който също има казан и беше част от протеста.

„Възможно е за новите обекти от тук нататък да има нови правила, но тези, който сме започнали при едни условия, трябва да си останем както досега“, коментира Ничев.

Протестът, който се събра край Крепост затвори за минути пътя Хасково-Димитровград. От там автомобилите с включени клаксони слязоха по АМ „Марица“ в посока София.

Протестното шествие беше поздравено с клаксони в знак на подкрепа от много от шофьорите, които го застигнаха.

За втори път от Хасково предупредиха, че ако не се свалят промените, свикват протест от цялата страна в столицата. Вино и ракия ще се лее по жълтите павета, категорични са.

 

23:12ч. 16.12.2015г.

Вие може да оставите първия коментар.