Предизвикано :

Казанджии на протест за домашната ракия

Казанджии на протест за домашната ракия
Собственици на казани за изваряване на ракия и дребни производители на грозде от района на Сандански и Петрич излязоха днес на предупредителен протестен митинг, съобщи БНР.
 
Стотици недоволни от предложенията за промени в Закона за акцизите и данъчните складове се събраха край главен път Е-79. Те се обявиха срещу промените, приети на заседание на бюджетната комисия в парламента в началото на ноември и твърдят, че това ще унищожи не само казаните за ракия, но и дребното гроздопроизводство.
 
Предложението на Националната лозаро-винарска камара, внесено от депутата от Патриотичния фронт Емил Димитров-Ревизоро, предвижда казаните с вместимост до 500 литра да се контролират от агенция "Митници" и да работят само от 1 юли до 31 декември, а през останалото време да не се използват. 
 
Протестиращите твърдят, че няма логика изваряването на ракия да се разрешава само за този период, защото най-активният период за производство на домашна ракия от грозде е от януари до март. Според тях предложените промени са лобистки.  
 
Недоволните производители на ракия коментираха и внушенията, че се отчитат количества далеч под реалните. "Дори нямат предвид, че през 2014 година над 80% от лозарите отчетоха нулева година. Те не набраха нищо", каза пред БНР един от протестиращите.  
 
Според лозаро-винарската камара големите винпроми всяка година плащат 185 млн. лв. акциз за преработването на 200 хил. тона грозде, а в малките казани се вари същото количество, докато платеният акциз е едва 700 хил. лв. В митниците са регистрирани 2000 казана, а други 4000 съществували в сивия сектор. 
 
Според протестиращите не е коректна и статистиката за броя на казаните, която се цитира. "Повечето от тях на практика не работят, защото са амортизирани и неподдържани от години, въпреки че имат лиценз, казва Николай Томов от Сандански, който прогнозира, че варенето на ракия отново ще се върне по домовете и в мазетата.
 
"Просто ще фалираме. Стотици хора ще останат без работа, а хората ще се върнат да варят по мазета и гаражи по препоръка на депутата Емил Димитров, а да не коментирам качеството на ракията, при която домашните казани са направени от перални, бидони и какво ли още не. Акцизите, които ги събират, те няма да намалят. Те ще изчезнат на сто процента", заяви той.
 
Днешният протест е предупредителен и мирен. Хората не затвориха международния път Е-79. Ако няма реакция от парламента обаче, протестиращите обещават, че "полицейските стачки ще им се сторят като благотворителен митинг".
14:55ч. 02.12.2015г.

Вие може да оставите първия коментар.