Компромисно решение:

Казаните за ракия остават на стария режим до края на годината

Казаните за ракия остават на стария режим до края на годината

Предложените нови правила са свързани с намаляване на капацитета на инсталациите.

 „Казаните за ракия ще останат на стария режим до края на годината, но ще бъдат ограничени, защото декларират, че произвеждат малки количества алкохол”, каза депутатът Емил Димитров по bTV.

Предложените нови правила са свързани с намаляване на капацитета на казаните – за малък съд ще бъде признат този, който има вместимост до 500 литра, досега беше до 1000. Тези от 500 до 1000 литра трябва да минат на лицензионен режим, на какъвто са всички производители.

„Според анализа, който направихме, цифрите в този сектор са убийствени – миналата година са подадени 20 000 декларации, от тях 13 000 твърдят, че нищо не са правили през годината. 6000 от тях са тези, които правели алкохол”, допълни Димитров.

Въпросният анализ е показал, че годишната печалба от варенето на алкохол в страната, възлиза на 4,23 лева или по 0,15 стотинки на ден.

„Винаги може да се каже, че хората са некоректни, нечестни. Тези хора не са всичките – съотношението легален към нелегален бизнес е 1 към 10”, допълни Димитров.

„Когато хората отиват да си варят ракия, не го правят безплатно. Има активни стачкуващи, които се оказва, че работят 2 месеца в годината и други, които се крият зад честните хора”, каза той.

Емил Димитров допълни, че механизмът е установен и ще се работи в насока прилагане на новите правила.

08:57ч. 22.03.2016г.

Вие може да оставите първия коментар.