
След 20 години работа по дела, свързани с хранителни натравания, експертът Бил Марлър, просто се е отказал да яде определени типове храна.
Ето и кои са храните, попълващи негативния му списък:
- Сурови миди
През последните пет години има повече натравяния с подобен род храна, в сравнение с предишните две десетилетия. Основната причина – затоплянето на океанската вода. Световното затопляне инициира ръст на бактерии във водата и съответно по-голяма вероятност да бъдете заразени, когато консумирате този продукт топлинно необработен, смята Марлър.
- Предварително нарязани или измити плодове и зеленчуци
Този род продукти обикновено се обработват „през пръсти“ според експерта. Въпреки, че са по-удобни за консумация, рискът свързан със зараза е много висок и не си струва за Марлър.
- Сурови кълнове
Този род храна е изненадващо популярна. В нея обаче често се откриват над 30 бактерии като най-срещаните са салмонела и Ешерихия коли. Това се случва особено често през последните две десетилетия. Трябва да отбележим и сериозното замърсяване на околната среда последните години, което се отразява и на този вид храна.
- Сурово месо
Въпреки, че е много популярно сред големите майстор-готвачи, Марлър не е от хората, които биха рискували с него. Той яде пържолите си поне средно изпечени. Според експерта, за да се намали опасността от салмонела, или Ешерихия коли, месото трябва да се обработва поне при 160 градуса по Целзий.
- Пресните яйца
Още едно нещо, на което експертът не е почитател. Той припомня масовите епидемии от салмонела през 80-те и 90-те години на миналия век. И макар 20 години по-късно яйцата да крият по-малко рискове за тези болести, потенциалната опасност все още е налице.
- Непастьоризираното мляко и сокове
Напоследък има все по-голяма тенденция за това хората да се стимулират да консумират „сурово мляко и сокове“. Марлър припомня, че процесът на пастьоризиране не е опасен, за разлика от суровите напитки, които могат да имат вируси и паразити. „Липсват достатъчно добри здравословни причини, които да ви карат да избягвате пастьоризираните продукти от съображения за сигурност“, смята още експертът.
По profit.bg