Личен опит:

Какви храни не яде експерт по хранителните натравяния

Какви храни не яде експерт по хранителните натравяния

След 20 години работа по дела, свързани с хранителни натравания, експертът Бил Марлър, просто се е отказал да яде определени типове храна.

Ето и кои са храните, попълващи негативния му списък:

  1. Сурови миди

През последните пет години има повече натравяния с подобен род храна, в сравнение с предишните две десетилетия. Основната причина – затоплянето на океанската вода. Световното затопляне инициира ръст на бактерии във водата и съответно по-голяма вероятност да бъдете заразени, когато консумирате този продукт топлинно необработен, смята Марлър.

  1. Предварително нарязани или измити плодове и зеленчуци

Този род продукти обикновено се обработват „през пръсти“ според експерта. Въпреки, че са по-удобни за консумация, рискът свързан със зараза е много висок и не си струва за Марлър.

  1. Сурови кълнове

Този род храна е изненадващо популярна. В нея обаче често се откриват над 30 бактерии като най-срещаните са салмонела и Ешерихия коли. Това се случва особено често през последните две десетилетия. Трябва да отбележим и сериозното замърсяване на околната среда последните години, което се отразява и на този вид храна.

  1. Сурово месо

Въпреки, че е много популярно сред големите майстор-готвачи, Марлър не е от хората, които биха рискували с него. Той яде пържолите си поне средно изпечени. Според експерта, за да се намали опасността от салмонела, или Ешерихия коли, месото трябва да се обработва поне при 160 градуса по Целзий.

  1. Пресните яйца

Още едно нещо, на което експертът не е почитател. Той припомня масовите епидемии от салмонела през 80-те и 90-те години на миналия век. И макар 20 години по-късно яйцата да крият по-малко рискове за тези болести, потенциалната опасност все още е налице.

  1. Непастьоризираното мляко и сокове

Напоследък има все по-голяма тенденция за това хората да се стимулират да консумират „сурово мляко и сокове“. Марлър припомня, че процесът на пастьоризиране не е опасен, за разлика от суровите напитки, които могат да имат вируси и паразити. „Липсват достатъчно добри здравословни причини, които да ви карат да избягвате пастьоризираните продукти от съображения за сигурност“, смята още експертът.

По profit.bg

14:42ч. 23.07.2016г.

Вие може да оставите първия коментар.