:

Министър Танева: - Каквото за фермерите в Европа, това и за нашите в България

Министър Танева: - Каквото за фермерите в Европа, това и за нашите в България

Излизането от кризата в животновъдството у нас ще има само и единствено, ако ЕС започне да излиза от нея.

Това заяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева по време на среща с над 200 представители на млекопреработвателни предприятия и животновъди във Велико Търново, съобщава пресцентърът на министерството.

На срещата присъства и заместник-министърът на земеделието и храните Цветан Димитров, изпълнителният директор на Българска агенция по безопасност на храните д-р Дамян Илиев, както и директори и експерти от МЗХ.

По думите на министър Танева, не само в България, а и в много други страни в следствие на кризата, продължава да се наблюдава спад на цените на повечето земеделски продукти.

В 13 страни положението е по-зле, отколкото при нас. Взетите мерки от Европейската комисия през 2015 година доведоха до стабилизиране на сектора за няколко месеца.

Въпреки отпуснатите 420 млн. евро от Комисията, ситуацията не се подобри за по-дълъг период. Дебатът за търсене на решения за изход от тази криза на ниво ЕК ще продължи и през юни месец“, допълни министър Танева.

Тя подчерта, че на фона на общата млечна криза трябва да се вземат мерки, така че млекопреработвателите да купуват мляко от родните производители. По думите й, финансовите мерки, които ще бъдат приложени веднага е да се отпуснат 10 млн.лв към сектора.

„Ще се възползваме от възможността, която ни даде Комисията за временната подкрепа миналата година”, обясни мнистърът.

Десислава Танева запозна присъстващите с останалата част от мерките, които Министерството ще предприеме заради млечната криза. За обществено обсъждане е качена Наредба за изискванията за етикитирането и представянето на храните, съгласно която всички млечни и хранителни продукти, които са произведени от български суровини ще бъдат брандирани с българското знаме.

От днес БАБХ стартира засилени проверки в цялата страна за нерегламентирано влагане на растителни мазнини в млечните продукти. Пробите ще бъдат вземани от търговската мрежа на случаен принцип.

На снимката - Протестите на млекопроизводители бяха масови в края на миналата година.

 

23:01ч. 22.03.2016г.

Вие може да оставите първия коментар.