Прогноза:

Какво време ни очаква през май

Какво време ни очаква през май

През тази година през май се очаква средната месечна температура да бъде около и под нормата, която в по-голямата част от страната е между 17 и 19˚, по Черноморието и във високите полета – между 15 и 17˚, в планините – от 2-5˚ по високите части над 2000 метра и до 12-14˚ в по-ниските.

Това каза синоптикът Марияна Попова в Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към Българска академия на науките (БАН), пред Агенция Фокус.

Най-ниските температури през месеца ще са между 5° и 10°, а най-високите – между 24° и 29°. Месечната сума на валежите ще бъде над нормата, която е между 50 и 70 л/кв.м, по Черноморието и долината на р. Струма – между 30 и 50 л/кв.м, в планинските и припланински райони – от 70 до 140 л/кв.м.

През първото десетдневие ще бъде сравнително хладно за периода, с чести валежи. Има повишена вероятност около 2-3-ти да се създаде валежна обстановка, при която валежите да са почти повсеместни и повече като количество. Впоследствие ще бъде ветровито, но валежите ще намалеят.

Условия за временно интензивни валежи има отново около 5-6-ти, както и към 9-ти. Още в началото на второто десетдневие температурите ще се повишат и ще станат близки до обичайните.

През периода 11-16-ти ще настъпи относително стабилизиране на атмосферата. Вероятността за валежи е малка, ще има повече слънце.

През втората половина от десетдневието ще остане топло, но по-неустойчиво и променливо. Ще има и слънчеви часове, предимно сутрин, но около и след обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност; на места ще има и краткотрайни превалявания, придружени от гръмотевици.

През третото десетдневие въздушната маса ще стане по-неустойчива. Отново ще има чести превалявания, главно през втората половина от деня и първата половина от нощта, от типа на краткотрайните, съпроводени от гръмотевична дейност, на места и градушки.

В отделни дни се очакват и по-интензивни валежи. Повече слънце ще има в сутрешните часове.

20:41ч. 01.05.2016г.

Вие може да оставите първия коментар.