Гъбари питат депутати:

Какво е гъбата - зеленчук или биологична единица?

Какво е гъбата - зеленчук или биологична единица?

Секторът не е класифициран нито в зеленчукопроизводството, нито в животновъдството. В резултат - ниски или никакви евросубсидии.

Производителите на гъби влязоха вчера на заседание на парламентарната комисия по земеделие и храни, задавайки въпроса зеленчук или животно е гъбата, съобщава Дарик нюз.

Причината за хапливото питане е, че секторът, в който те си изкарват прехраната, не е класифициран към нито един от двата отрасъла, а това им намалява точките при кандидатстване за евросубсидии.

Гъбопроизводителите поискаха от депутатите съдействие за промяна на наредбите, така че гъбата да стане зеленчук и да получат повече точки за европроектите.

Защото именно липсата на класификация на този вид производство намалява точките на стопаните, отглеждащи гъби, при кандидатстване с проекти по Програмата за развитие на селските райони.

Зеленчукопроизводството е изведено като приоритетен сектор, а отглеждането на гъби не спада към него.

Атанас Димитров от Съюза на гъбопроизводителите обясни, че гъбата по биологичен признак е сапрофит, а той от своя страна е “ни риба, ни рак“, тоест нито растение, нито животно, а нещо средно.

По думите му европейска практика е продуктът да не бъде класифициран според биологичен признак, а по това как той присъства на трапезата, а хората го възприемат като зеленчук.

Димитров напомни, че казус, но отдавна решен, стои и при доматите, които по биологичен признак са плод, но хората ги възприемат и са класифицирани при зеленчуците.

“Нито сме към зеленчука, нито към животните“, каза и Иван Костов от Берковица. Гъбопроизводителят напомня, че преди три години секторът е бил към зеленчукопроизводството, а сега никой не може да каже къде е неговото място.

Има и още един проблем - огромният внос на полски печурки, които удрят родните гъби.

“Отглеждаме продукта в стари кошари, постройки, пещери по странен и стар начин. Производителността е изключително ниска. А полският продукт е съвършен - бял, хубав, голям, калиброван, а нашето се вижда, че е бедно“, казват производителите.

От Съюза на гъбопроизвидителите обещаха, че няма да оставят нещата така и ще продължат да напомнят на депутатите за проблема.

09:34ч. 18.02.2016г.

Вие може да оставите първия коментар.