Полезно:

Как в праза да няма червеи

Как в праза да няма червеи

„Ако искате в праза да няма червеи, без да пръскате с препарати, приложете следната хватка. Разтварят се белина и вода в равни части. Отрязвате брадата на праза и потапяте само връхчетата в разтвора“, казва Митко Даскалов, дългогодишен градинар, който предлага разсади на Женския пазар в София.

Стръкчетата се садят в редове на разстояние 20 см. Празът се реже на четири пръста над сърцето, за да стане плътен и дебел. Това се прави периодично. „Не се морете да правите всичко наведнъж, първо изрежете десет корена, шумата изпържете с яйца, после другите. Така нищо няма да хвърляте“, съветва фермерът. 

Митко Даскалов е от град Неделино в Родопите, но оранжериите му са в Пловдивско и в Елин Пелин край София. На 25 март изнасят на пазара първите разсади от домати, тивчики, краставици, подправки, по-късно предлага зеле, пъпеши и дини, а през юни - праз и воден лук. За водния лук, който се сади в момента, той напомня:“Преди засаждане брадата на водняка се скъсява. Сади се на 1 см в земята, а разстоянието между стръкчетата е един юмрук. При отглеждането почвата периодично се окопава, а главите постепенно се откриват от пръстта, за да нараснат“.

Как да прогоним охлювите? Купувате бира и сипвате в пластмасови чашки, които се заравят предварително в земята. Капаните привличат охлювите, което помага за събирането им. Охлювите могат да се примамят и със свежи  листа от салата, които се поставят на различни места в градината. Те ги използват за дневно убежище. Друг начин за биологична борба с вредителите е да се поръсят стърготини около лехите. Така се образува нещо като щит.

Пепел се слага срещу въшки. Растенията се навлажняват и поръсват.

По думите му краставиците е желателно да се вдигат на конструкция, защото по земята хващат болести и се нараняват цветовете им. Пиперът се сади по двойки, защото когато лъхне вятърът, двете растения се крепят. Добре е земята да се прекопава често, за да диша. След дъжд се образува коричка, която трябва да се разрохква.

Има тънкости и при отглеждането на  подправките. Стръкчетата чубрица се садят по двойки на педя и половина една от друга. Когато растението порасне 20 см, се прекършва централното му стъбло, за да направи букет. Сади се покрай пипера и краставиците, за да гони бялата пеперуда. Бере се като цъфне. Очупва се, после се измива и се оставя на сянка да съхне.

Ако искаме целината да направи глава, се късат редовно страничните листа. Така силата му отива в корена.

Копърът се подрязва редовно, за да покара отново и да имаме свежа подправка за таратора през лятото.

08:05ч. 29.06.2016г.
Н

Много добри и полезни съвети. Едно не разбрах - за белината, водата и червените по праза. Кога се извършва тази манипулация, преди разсаждането на праза или след когато е изваден от градината.

Николай Бицов
10:28ч. 29.03.2021г.

Оставете коментар: