Тънкости:

Как да запазим десертно грозде за зимата

 Как да запазим десертно грозде за зимата

Има няколко начина за съхраняване на десертното грозде от домашните асми по-дълго време. Ето съветите на известния овощар и лечител Атанас Геотинов от гр. Септември за AgroLife. На първо място беритбата е добре да се извършва на няколко пъти, тъй като на една лоза не всички гроздове узряват едновременно. Така тези, които не са готови, ще останат по-дълго при майката, ще се налеят със сладост и ще бъдат свежи по-дълго време. Обикновено при първото бране се обира около 20% от гроздето, а останалите две ръце се правят през 10-15 дни.

Беритбата трябва да се извършва само в сухо и слънчево време, като се внимава да не се изтрива восъчният налеп върху зърната. Затова гроздът трябва да се хваща само за дръжката.

За по-дълго съхранение се реже и част от пръчката, след което гроздовете се подреждат висящи върху дървен прът – хем е красиво, хем запазването им е сигурно на 100%.

Ето и още една тънкост – боднете в дръжките по едно зърно. То ще поддържа чепката свежа.

Беритбата е добре да се извършва на няколко пъти, тъй като на една лоза не всички гроздове узряват едновременно. Така тези, които не са готови, ще останат по-дълго при майката. Обикновено при първото бране се обира около 20% от гроздето, а останалите две ръце се правят през 10-15 дни.

През септември най-голямото предизвикателство са осите. Как да се справим с техните набези?

Според Геотинов, ако искате продукцията ви да е „еко“, може да напръскате лозите със сода за хляб. Тези, които не са пристрастени към биопроизводството, могат да използват инсектицид с къс карантинен срок - „Моспилан“ или „Актарат“, чийто карантинен срок е 3 дни.

Ако искате да съхраните по-дълго ранните сортове ябълки, ги берете две седмици преди да са напълно узрели, съветва още Геотинов. Така ще запазят свежестта си поне два месеца. Късните сортове като „Грени смит“, могат да изкарат и до пролетта, стига да се съхраняват по правилата – по-скоро на таван, отколкото в мазето. Ако нямате таван – в тъмно помещение при температура 4-8 градуса, наредени една до друга, за да се проветряват. 

09:51ч. 24.09.2016г.

Вие може да оставите първия коментар.