:

Как да изберем розите, които ще садим в двора

Как да изберем розите, които ще садим в двора

Може да садите рози и до декември, стига времето да е хубаво и почвата да не е замръзнала, но октомври е най-приветлив и гостоприемен, казва специалистът по озеленяване Мая Иванова. При избора на растение е добре да се ориентирате към по-устойчиви сортове на заболяване. Добре е да знаете, че сортовете с лъскави листа са по-непретенциозни, докато матовите са капризни хубавици.

Чайно-хибридните рози са по-пищни, с по-големи и красиви цветове, но са по-взискателни. Изискват редовно пръскане, торене и правилно подрязване. Те освен това не са подходящи за домашната градина, ако искаме да правим цветни петна. Причината е, че изкарват по едни стрък и цъфтят по-малко - от края на май до юни и отново в края на лятото, докато другата група – флорибунда, цъфти през цялото лято. Цветовете на тези рози са по-дребни, но са кичести, което ги прави изключително атрактивни и подходящи за формиране на цветни групи.

Важно е да изберете правилно място. То трябва да се огрява поне 6 часа на ден от слънцето. Рози не се садят в най-ниските части на терена, защото там се събира вода. Тежките почви могат да се подобрят с внасяне на пясък, оборски тор и компост. На песъчливите се добавя градинска пръст.

 Ако мястото е в район с по-сух климат, един от вариантите е да използвате препарата “Тераует”. От него в корена на растението се поставя по 1 чаена лъжичка. Това ще гарантира, че всяка капка вода ще се запази максимално дълго в почвата през първата година, която е най-рискова за младата роза.

Най-важното правило при самото засаждане е обилната поливка. Много хора поливат един път младото растение и смятат, че това е достатъчно. Но истината е, че трябва да се полива поне три дни, за да излезе въздухът, който изсушава корените.

20:59ч. 28.09.2015г.

Вие може да оставите първия коментар.