Съвет на специалиста:

Как да отгледате цитруси в България

Как да отгледате цитруси в България

 

Автор доц. Серафим Серафимов

Специално за AgroLife

Всеки сръчен и работлив стопанин може да разведри дворната си градина с цитрусови тропически дръвчета и златните им плодове. Това може да стане с помощта на олекотена разглобяема наземна конструкция. Не е необходимо да изграждате широко изоползваните през 50-те и 60-те години на миналия  век  укрепени траншеи - изкопи, дълбоки до 130 см с ширина 150 -200 см  и наклонени стени,  укрепени с тухли, дъски и други материали, в които са засадени лимони и други цитрусови дръвчета. За зимна защита се правят „покриви“ от различни подръчни материалиПовече информация може да намерите в изданието “Южни  плодови и листодайни култури“ на С.Серафимов и Р. Серафимова, изд. „Хр. Данов“, 1983 г.

Днес обаче предлагаме нови много по-достъпни и ефективни начини на отглеждане. Чрез тях от ранна пролет до края на октомври вечнозелените мандарини, портокали и грейпфрути могат да растат  на открито и да създават впечатление за субтропичен кът. Те понасят пряко слънчево огряване. Това не се отнася единствено за лимона, тъй като за него е нужна „шарена“ сянка, защото прякото слънце поврежда листата,  цветовете и младите завръзи.

1 вариант

С форма на легнала призма – „триъгълен тунел“/ Фиг.1/. Използват се летви  с дебелина 3:5  см или винкелно желязо (25/25мм). Може и поливинилови водопроводни тръби  с диаметър 25 мм. На фиг. 1 са показани размерът и начинът на сглобяване. Желязната конструкция може да се изработи така, че да се демонтира напълно за  летния сезон. За зимна защита се покриват със стиропорови или поликарбонови плоскости.

graf-1

2 вариант

Дъговиден полуцилиндричен - „тунел“  / Фиг.2/. За носеща конструкция се използват поливинилови тръби или бетонно желязо. Тази конструкция трудно се изпълнява в разглобяем вариант. Топлозащитни материали са минерална вата, нетъкано платно „арахне“ и  поливинилхлоридно -платно /“фолио“/. Мрежата се закрепва с колчета.

graf-2

 

3 вариант

Опростен „тунелен“ тип /Фиг.3/ Този модел е за райони с по-къси и по-слаби застудявания или във вътрешни  дворови пространства. За зимна защита се използва нетъкано негниещо платно „арахне“ или „геофилц“ и поливинилхлоридно фолио.

graf-3

4 вариант

Конструкция с друга форма в зависимост от обемното пространство в двора или градината или дори в открито поле. При наклонен терен може да се вкопае и укрепи стената откъм горната страна /Фиг.4/, при което се спестяват  топлозащитни материали. Такъв модел е изградил  младият селски стопанин Иван Драгнев  в с. Върбаново, Провадийско.

grag-4

Ширината е също по избор, но при ширина 3 м покривната конструкция трябва да е с подпора по средата. Може да бъде и двускатна. При по-широкия модел, показан на Фиг. 4, може да се засадят шахматно два реда дръвчета. По същия модел през 1986 г.сме изградили  закритието в с. Велика, Бургаско, което все още работи без допълнително отопление /Фиг.4, Фиг.5/. За известна „сигурност“ през последните 4 години използваме така наречените „светещи маркучи“ – с диодни лампички. Температурата се повишава с 4-5°С.  Не е задължително. Всъщност, решаващо условие е плътна защита против вятъра, което се постига  с „армирано“ полиетиленово платно.

При всички модели е желателно  предпазно укрепване с някакъв тип едроклетъчна морска рибарска мрежа против бурни зимни ветрове. Мрежата се закрепва с колчета за земята. Който и да е от тези модели може да се използва  още по-ефективно в райони с топли минерални извори.

 

10:06ч. 28.03.2016г.

Вие може да оставите първия коментар.