Полезно:

Как да отглеждаме мини рози у дома

Как да отглеждаме мини рози у дома

 

Малки, но много ефектни, мини розите са изключително красиви и подходящи за отглеждане у дома – в градината или в саксия навън. Ето някои съвети за това как да се грижите за тях по-добре.

Когато става дума за грижа за миниатюрни рози, експертите препоръчват растенията да са позиционирани така, че до тях да достига възможно най-много слънчева светлина. Розите трябва да се подхранват приблизително на всеки четири седмици по време на сезона на растеж. Подхранването трябва да се преустанови около два месеца преди появата на първите слани. Препоръчително е да се използва водоразтворим или течен тор. Мини розите трябва да се поливат често, тъй като корените им не са много дълбоки. Растението се подрязва в края на февруари, като трябва да се отстранят всички изсъхнали, болни или повредени стъбла. Останалите се отрязват до половината. Добре е през зимата на розите да се сложи мулч с листа или компост.

Мини розите цъфтят през по-голямата част от годината, от ранна пролет до есента, а понякога и още по- продължително. Тъй като често ги виждат увити в целофан и продавани за подарък, мнозина смятат, че този тип рози са стайни растения. В действителност обаче те се нуждаят от поне шест часа на слънце, както и да са на открито и проветриво място с добра циркулация на въздуха. Ето защо отглеждането на закрито не е подходящо за тях.

Миниатюрните рози са изключително издръжливи и могат да оцелеят при температури от порядъка на 10 градуса или дори по-малко. Можете лесно да ги разпознаете по малките цветчета и пропорционално малките листа. Цветчетата донякъде наподобяват тези на чаено-хибридната и розата флорибунда и са единични, полу-двойни, двойни и клъстерни. Има и също толкова разнообразни по цвят видове.

Мини розите са идеални за саксийно отглеждане, подходящи са и за дворове, и за балкони. Видът им ги прави подходящи също за засаждане в предната част на цветни лехи, около пътека или в основата на високи растения.

Благовеста МАРИНОВА

 

07:54ч. 11.07.2016г.
М

Имам декоративна роза, но саксията в която е насадена е малка. Искам да знам кога е правилни да я присадя в по-голям съд?

Марияна Панчева
14:05ч. 27.02.2020г.

Оставете коментар: