:

Как да отглеждаме сливо-кайсията

Как да отглеждаме сливо-кайсията

Сливо-кайсията се развива най-добре в близост до сливови или кайсиеви насаждения. Това е съветът към фермерите на проф. Аргир Живондов от Института по овощарство в Пловдив, който е създател на новия сорт. Тази година фиданки от хибрида ще бъдат пуснати на пазара в ограничен брой на цена 6 лв.

Сливо-кайсията „Стендесто“ произхожда от сливовия сорт „Стенлей“ и кайсиевия „Модесто“ и беше одобрен от Изпълнителната агенция по селекция, апробация и семеконтрол през 2013 г.

Това е хибрид, който е устойчив на опасната болест шарка по сливата, има висока захарност и съчетава витамините и минералите от двата плода.

Младите овошки започват да раждат на третата или четвъртата година, а плодовете започват да зреят в първата десетдневка на август.

На пазара ще се предлага и опрашителят „Стенвани“ – също създаден от проф. Живондов, от който е добре да има по едно дърво на 10 от сорта „Стендесто“.

10:53ч. 01.10.2015г.

Вие може да оставите първия коментар.