
Какво трябва да знаете, когато почиствате оранжериите от доматите и краставиците, преди да заложите следваща реколта? Парниците трябва да се обгазят със серни димки, съветва агрономът на оранжерийния комплекс „Монд Дивелъпмент“ в пазарджишкото село Козарско. Така се унищожават всички парази – акари, белокрилки, нощенки.
На един декар се слагат 8 димки. След това се затваря плътно и два–три дни вътре не се влиза. После се проветрява и оранжерията започва да се чисти основно – махат се стеблата на растенията, корените, мулчът. Ако имате поливна система с маркучи, те се вдигат и започва да се оре.
Поне месец и половина земята в оранжериите трябва да почива. В края на януари стартира торенето на почвата с троен суперфосфат и калий. Фрезова се и се полагат поливните маркучи.
През януари започват да се правят зеленчуковите разсади от домати и краставици, а в края на февруари се разсажда. На мястото на краставиците може да засадите домати и обратно - краставици да заменят доматите. Така се извършва сеитбообращение в оранжерията.
В Козарско доматите се отглеждат вързани на сезал и закачени на куки. Почвата е мулчирани с цел да се задържа влагата максимално дълго. Найлонът пази и от плевели, които са предпоставка за развитие на болести и паразити