Когато внезапно застуди:

Как да предпазите овошките от измръзване

Как да предпазите овошките от измръзване

Рязкото понижаване на температурите разтревожи собствениците на овощни градини, които се страхуват, че  цъфналите бадеми, кайсии, джанки и праскови ще измръзнат.

В тази фаза няма мразоустойчиви части на цвета. Изложени на опасност са и младите завръзи, които се повреждат при температура  от - 1 до -1,5°С. Може да се запазят само тези, които са разположени от долната страна на клончето, защото там са в сянка и сутрешното слънце не успява бързо да ги размрази.

Известна помощ на стопаните при тези резки температурни промени може да окаже препаратът „Микроведа фарминг“. Той съдържа специални микроорганизми, които може да предпазят плодните пъпки. Най-ефикасен е, когато пъпките са на фаза бутон, посочи Димитър Боршуков от фирмата вносител на препарата "Био-инженеринг". Препаратът съдържа микроорганизми, повечето от които се използват традицонно в хранителната индустрия. Те полепват около плодните пъпки и „работейки“ създават  специфична температура. Действието на препарата е около 4-5 дни.

На пазара се предлагат и други продукти с подобни функции като „Биофалга“, „Антифрост“ и други. Тяхното действие е около две седмица. Така че ако те са минали, пръскайте отново, е съветът на агроном Свободка Ангелова от „Сортови семена“.

За съжаление, 100 процентова защита в при тези резки температурни промени няма, коментари доц. Серафим Серафимов. Изходът е да се търсят сортове с по-висока студоустойчивост.

14:34ч. 14.03.2016г.
А

Анти-фрост свещи осигуряват ефикасна защита от измръзване на лозя и овошки като вдигат температурата на въздуха с до 7 градуса в зависимост от използваното количество свещи. При горенето на свещите температурата на въздуха се вдига заради ефекта от нагряването и дима, който оформя защитно одеяло и пречи на загубата на топлина.

Атанасов
08:33ч. 22.03.2018г.
E

auto insurance quotes <a href="https://wecarinsurance.us.com/">auto insurance</a> online car insurance <a href="https://wecarinsurance.us.com/">liability car insurance</a> | [url=https://wecarinsurance.us.com/]best cheapest car insurance companies[/url] [url=https://wecarinsurance.us.com/]auto insurance[/url]

EnzymnEldeneity
04:16ч. 30.07.2018г.

Оставете коментар: