Съвет от специалиста:

Как да разпознаем доброто агнешко

Как да разпознаем доброто агнешко

На цена под 10 лева е или много рано замразено или клано не в кланица - някъде под стълбите, както се казва, или дълбоко замразено в чужбина преди много време.

Най-добре е месото да бъде заклано ден преди готвенето. Това каза Мерал Люледжи, собственичка на месарница за телешко и агнешко месо, пред Дарик радио.

Масово обаче хората прибягват към магазините, освен ако не отглеждате младо агне в двора. Ако нямаме време за покупка на месото в деня на неговото приготвяне, то е добре и да не подранявате много. За да е хубаво и прясно месото, най-добре е да го купим максимум три-четири дни преди Великден.

Месарницата на Люледжи отваря врати през лятото на 2014 г. и предлага агнешко и телешко месо, а мястото е разположено в центъра на София и е наистина различно от традиционните обекти пространство - съчетало модерния интериор с плешките телешко и агнешко на куки. Мерал Люледжи е категорична, че клиентът може да различни и на пръв поглед хубавото от лошото месо, особено за агнешкото.

“Ако то е много изсушено, ако е малко като прозрачно веднага си личи. Хубавото агнешко е пухкавко, розовко“, споделя тя.

Обикновено агнешкото на нашата трапеза е печено и Мерал Люледжи признава, че така приготвено е най-добро. Но хората вече започнали да го правят на грил като котлетите, да се маринова и пак да се запича на грил. Някои правят кюфтета от това месо.

Все пак специалистите съветват, ако сте голямо семейство и правите печено агнешко за Великден, най-добре да си купите бутче, което има повече месце. Агнешките котлети също вече са много популярни и е хубава идея, може и да се изпече с розмарин и зехтин на фурна или дори на скара.

За тазгодишния Великден цената на килограм агнешко надхвърля 10 лева. Обикновено то може да се намери между 10 и 16 лв.

Според Мерал агнешко под 10 лева е или много рано замразено или клано не в кланица - някъде под стълбите, както се казва, или дълбоко замразено и от партида от преди много време.

10:00ч. 30.04.2016г.

Вие може да оставите първия коментар.