
Едни и същи видове трябва да се отглеждат на същото място след 3-4 години.
Градинарите са забелязали, че отглеждането на една и съща култура на едно място в продължение на няколко години намалява сериозно добивите. Причината е, че така почвата се изтощава едностранно. Затова трябва да се сменят местата на зеленчуците в градината, с други думи да се извършва сеитбообращение.
След растения с плитки корени се засаждат други с по-дълбоки и обратното. Ако една култура е била поразена от някаква болест или вредители, след нея трябва да се настани друга, която е устойчива именно на тези зарази. Всичко това е особено важно за зелевите култури, за доматите и картофите.
Приема се, че отделните зеленчуци трябва да се отглеждат на същото място след 3-4 години.
Често в малки градинки поради липса на достатъчна площ на едно и също място се засажда една и съща култура, например домати няколко поредни години. В този случай градинарите трябва на две-три години да дават почвени проби за агрохимичен анализ, за да се проследява количеството на калия и фосфора и да се компенсират загубите, предизвикани от монокултурното отглеждане.
Мястото трябва да се обработи добре през есента и пролетта - внасят се липсващите хранителни вещества и ако е необходимо почвата да се обеззаразява.
Още по-трудно е сеитбообращението в оранженрията заради ограниченото място. Ако там се гледат домати и краставици, местата им могат да се сменят всяка година. Ако обаче имате пипер и домати, сеитбообращението ще е трудно, защото те са „братовчеди“.
Ето една примерна схема за това как можем да редуваме културите в градината.
Средно ранни домати, пипер, патладжан след:
грах, фасул, ранни картофи, ранно зеле, тиквички
Късни домати може след:
грах, фасул, ранни картофи, краставици, лук, чесън за зелено, салати, марули, спанак
Краставици след:
грах, фасул, ранни картофи, домати, пипер, патладжани
Градински фасул след:
домати, пипер, патладжан, лук, краставици, картофи, кореноплодни, главесто зеле
Градински грах след:
тиквови, лукови, кореноплодни
Ранни картофи след:
всички видове зеленчуци от бобовите, тиквовите
Тиквови след:
грах, фасул, домати, пипер, патладжан, кореноплодни, главесто зеле
Зеле след:
домати, пипер, краставици, тикви
Лук след:
грах, фасул, краставици, картофи, домати, пипер, зеле, кореноплоди
Кореноплоди след:
краставици, ранни картофи, фасул, грах, ранни краставици