Екологично:

Как да се справим с болестите и вредителите по растенията без препарати

Как да се справим с болестите и вредителите по растенията без препарати

Ако искате да се справите и болестите и вредителите в зеленчуковата градина или оранжерията без да използвате химически препарати, може да приложите някои стари, но изпитани рецепти. Това са ароматни настойки и чайове от различни растения и билки, с които се работи лесно и безопасно. Нужно е само повече търпение, защото както при билколечението резултатите идват бавно.

В момента е сезонът на цитрусовите плодове, чийто кори могат да се използват успешно в борбата срещу листни въшки и трипсове. За целта смиламе 500 грама кори от портокал, мандарина или лимон, които се заливат с 3-5 литра кипяща вода. Така киснат 5 денонощия на тъмно и топло, разбъркват се и се прецеждат. Получената течност се съхранява в хладилник. При употреба се разрежда в съотношение едно към едно с вода, в която може да се добави сапун или друг миещ препарат за прилепител. Растенията се напръскват обилно, а след 4-5 дни процедурата се повтаря.

При повторното пръскане може да използваме и настойка от чесън. Тя има доказана инсектицидно и фунгицидно действие срещу листни въшки, акари, белокрилка, мани и ръжди. Приготвя се от 0,5 кг  счукан чесън, който се залива с 3-4 литра вряща вода. Престоява 1 час при често разбъркване. Сместа се прецежда през марля и остатъкът се залива отново с 1 литър вода за 1 час. Двете количества се смесват, доливат се с вода до 10 литра и се добавя 40 грама сапун. Тази настойка има чудотворен ефект върху розите, които се изкъпват с нея обилно.

Ако нямаме чесън, може да приготвим отвара от  лук. Тук пропорцията е различна – 20 г люспи се заливат с 1 литър вряща вода. Сместа престоява 15 часа, след което се прецежда и се добавя сапун.

Изпитано оръжие срещу листните въшки са и лютите чушки. Те трябва да са мното люти, затова се препоръчват сортовете "Шипка" и "Румънка". За едно доза са нужни 100 грама, които се нарязват на ситно и се варят в 1 литър вода 30 минути. Отварата се остава да почива 12 часа, после се прецежда и се разрежда в съотношение едно към едно с вода. Добавя се 4-5 грама сапун за пране. Растенията се напръскват добре, както и почвата под тях.

С този разтвор може да пръскаме, ако на остъкления балкон или в оранжерията са се развъдили белокрилки. Те се множат много бързо, защото на всеки 22 дни дават ново поколение, затова трябва да се пръска и долната страна на растенията, където се намират яйцата им.

Обикновено опитните градинари приготвят по няколко вида настойки, които редуват. Рецептите може да не помогнат, ако растенията са силно нападнати от вредителите. Тогава идват на помощ химическите препарати. 

14:17ч. 22.11.2015г.

Вие може да оставите първия коментар.