Полезно:

Как да се справите с чесновата муха

Как да се справите с чесновата муха

Чесънът напредва в развитието си и в началото на пролетта е най-уязвим на атаките на чесновата муха,  която може да унищожи младите растения. Всъщност опасни са ларвите на мухата, които се вгризват в младите растения и увреждат неоформената луковица. Нападнатият чесън пожълтява, средният му лист се накъдря и изсъхва.

Ако забележите тези симптоми, вземете бързи мерки. Напръскайте с пресята дървесна пепел или един от следните препарати – „Децис“ 0,04%, „Вазтак“ -0,015%, „Карате“ -0,03% . Площите могат да се обработят и с „Нуреле“, като се пръскат не само растенията, но и почвата около тях. Необходими са поне три пръскания – първото в началото на летежа, а останалите две през10-12 дни.

Добре е към препарата да се добави и прилепител, за да се предотврати отмиването му от дъждовете.

Превенция срещу появата на чесновата муха е да се избягва засаждане на чесъна на едно и също място, трябва да се ограничи и използването на оборски тор, който създава благоприятна среда за размножаването на вредителя.

В този период трябва да се извърши и първото окопаване на лехите, тъй като растенията вече са достигнали 8-10 см. В големите площи това се извършва механизирано, а в малките стопанства – на ръка. Така ще разрохкате почвата, която се е уплътнила от дъждовете, и ще осигурите достатъчно кислород за корените на растенията.

За овошките пък е опасен друг вредител – мъхнатият бръмбар. Ще го познаете по окраската – матово черен, покрит с голям брой власинки и бели петна. Зимува като възрастно насекомо в почвата. На пролет може да се появи още в края на март, но през април започва масовият му летеж.

Най-опасен е за костилковите овошки, защото нагризва плодниците, тичинките и венчелистчетата им. Цветовете пожълтяват и изглеждат като осланени. Борбата е комплексна и включва обработка на почвата под дърветата, за да се унищожат цъфтящите плевели, където вредителят живее. На по-малки площи бръмбарите могат да се събират сутрин и да се унищожават. Може да се приложат и инсектициди.

10:28ч. 20.04.2016г.

Вие може да оставите първия коментар.