Успешно:

Как кучето Джони получи нова кожа

Как кучето Джони получи нова кожа

Приложението на метода върху хора става без упойка.

Уникална за нашата страна манипулация за присаждане на кожа на куче беше извършена в клиниката на фондация „Четири лапи“ в столичния квартал Банкя, съобщиха от фондацията.

Екип от специалисти по обработване на рани пристига от Виена, за да помогне на тригодишния Джони, който е изгубил голям участък от кожа на гърба си вследствие на сбиване с друго куче.

Бездомното куче Джони попада под грижите на „Четири лапи“ в края на м. октомври, когато е докаран в клиниката в Банкя с огромна разкъсна рана на врата и лявото рамо - около 200 кв. см, вероятно в резултат от сбиване с друго куче.

При подобен род наранявания възстановяването е изключително бавно и болезнено – превръзките трябва да бъдат подменяни ежедневно и раната се затваря бавно. Оперативното лечение по класическата технология с присаждане на здрава кожа от друг участък от тялото също крие своите рискове.

Случаят на Джони е представен пред известния виенски специалист по обработка на трудно зарастващи рани Дитер Понвайзер и предизвиква интереса му.

Понвайзер е първият терапевт в Европа, който прилага системата за извличане на епидермис при обработка на рани. Тя представлява „изсмукване“ на епидермални клетки от здрав участък чрез налягане и температура и присаждането им в гранулационната тъкан на раната чрез автоматизирано устройство наречено „Целутом“.

Основните предимства на този метод на присаждане са липсата на болка и нараняване на здравия участък, от който се извлича епидермиса, възможността да бъде извършен извън болнични заведения и бързият период на възстановяване.

Манипулацията при хора не изисква анестезия, но от съображения за сигурност и за да бъде намален стресът за Джони, той бе поставен под пълна упойка от ветеринарните лекари на „Четири лапи“.

Процедурата отне около 2 часа. Очакванията са до десет дни раната на Джони да заздравее, след което от „Четири лапи“ ще му търсят осиновители.

20:41ч. 20.12.2015г.

Вие може да оставите първия коментар.