Единствена в света:

Норвегия забранява хранителни продукти, спасява тропическите гори

Норвегия забранява хранителни продукти, спасява тропическите гори

Норвегия стана първата държава, която забрани обезлесяването, съобщават световни медии, цитирани от БТА.

В края на миналия месец норвежкият парламент реши да се забрани всеки продукт, който допринася за обезлесяването на тропическите гори и да се намери замяна чрез обществените поръчки на правителството.

Според Организацията на обединените нации, производството на палмово масло, соя, говеждо месо и продукти от дърво е довело до почти половината от обезлесяването на тропическите гори.

Изсичането и опожаряването на гори, освобождава въглеродът от дърветата като въглероден диоксид - основният парников газ, допринасящ за промените в климата.

Всеки продукт, който допринася за обезлесяването, няма да бъде използван в скандинавската държава.

През последните няколко години нараства броят на компаниите, които се ангажират да прекратят доставката на стоки, които могат да бъдат свързани с унищожаването на тропическите гори. До този момент обаче нямаше подобни ангажименти от страна на правителствата.

И преди Норвегия е демонстрирала своя ангажимент за по-чиста околна среда. През 2008 г. страната даде на Бразилия 1 милиард щатски долара, за да й помогне в борбата с обезлесяването на тропическите гори на Амазонка, където голата сеч нарасна с 75% в рамките на седем години.

Норвегия е и в процес на ограничаване на продажбите на автомобили, задвижвани с газ до 2025 г.

 

18:10ч. 11.06.2016г.

Вие може да оставите първия коментар.