Съвети на селекционера:

Как се постига оптимален добив от новия сорт български домати "Розово сърце"

Как се постига оптимален добив от новия сорт български домати

Сортът домати „Розово сърце“, който се превърна в истински хит на сезона, има някои специфични характеристики и изисквания към отглеждането. Ето някои съвети към производителите от създателя на сорта доц. Даниела Ганева от Института по зеленчукови култури в Пловдив.

За получаване на висок добив и качествена продукция е необходимо производителите да са запознати с характеристиката на сорта и да прилагат подходяща агротехника, включително схема и формиране на растенията.

Сорт „Розово сърце” е високорастящ и е необходимо прикрепване на растенията към колове или телена конструкция. Стъблото е средно-дебело със средно-дълги до дълги междувъзлия. Листата са по-дребни, светли, нежни, полунаведени, леко засукани към върха. Първото съцветие се образува след 10-12 листа, а следващите през три листа. Цветовете са сложни, с по-голям брой чашечни и венечни листчета и тичинки, много често се наблюдават и фасциирани цветове (срастване на няколко плодника). Това са основни характеристики на сорта и стопаните не трябва да се притесняват, че растенията са болни или че се нуждаят от по-високи поливни норми. Узрелите плодове са интензивно розови, сърцевидни, със средна маса 300 до 550 грама. Едно от добрите им качества е, че са месести,  без целулоза и с  нежна кожица и текстура, с оптимална твърдост и съхраняемост.

Подходящи схеми за засаждане – едноредово по схема 70-80/30-35 см, 90-100/25-30 или двуредово 80+40/30 или 100-40/30. От съществено значение е и правилното формиране на растенията. При едностеблено формиране плодовете са много едри, но по-малко на брой, а това може да доведе е до по-нисък добив. Голямата едрина на плодовете на сорта, позволява растенията да се формират на повече от едно стъбло, обяснява доц. Ганева. С други думи може да оставите 2-3 колтука. Препоръчително е второто стъбло да се формира от колтука в основата на листа под първо съцветие, а третото – от колтука в основата на листа под второ съцветие. Допълнителните стъбла е необходимо също да се превържат. Такава формировка на растенията допринася за получаване на по-голям брой плодове с добра едрина и качество. Прекършването на върховете на основното и допълнителните стъбла се извършва в зависимост от броя на завързалите плодове и времето до което ще продължи вегетацията. За полско производство това е през месец август.

Сортът не изисква специални почви, но за предпочитане е да са плодородни, дълбоки, топли, с добра структура. Потребността от вода е различна в зависимост от фазите на растеж и развитие на растенията. До началото на узряване, растенията са по-малко взискателни и поливането трябва да се извършва през 8-10 дни. Високата въздушна влажност не е желателна, затруднява процеса на опрашване и оплождане и създава условия за развитие на гъбични заболявания. По време на беритбите нуждите от вода нарастват и поливките трябва да се извършват през 5-6 дни. Резките колебания във влажността на почвата в периода на растеж и узряване на плодовете може да причини напукване или поява на върхово гниене по плодовете.

Торенето се извършва в зависимост от запасеността на почвата с хранителни вещества и от развитието на растението. Най-добре е да се използва смесено органо-минерално торене. Трябва да се избягва прекомерно наторяване на доматите с азотни торове, което може да предизвика излишно развитие на вегетативната маса и слабо плододаване.

Доматите имат нужда също от редовно окопаване, за да се постигне добра аерация на почвата. Това е задължително особено при чести дъждове, които водят до уплътняване на почвата.

Нужни са и сериозни превантивни мерки срещу разпространението на болести и вредители. За ефикасна борба е необходимо точно определяне момента на третиране, фазите на развитие на растението и вредителя, механизма на действие на препарата, дозата на използвания препарат за растителна защита и използваната техника

Основен проблем в момента от болестите по доматите са кафяви листни петна (алтернария) и картофената мана. Предлагат се много препарати, но в практиката ни добри резултати дава третирането със „Скор“, „Акробат“, „Ридомил голд“, „Триомакс“ „Фунгуран“ и други.

С препаратите, които се предлагат в агроаптеките, трябва да се води борба срещу литни въшки, трипс,  нощенка, цикада и доматен молец. Много добри резултати дават препаратите „Децис“, „Вазтак“, „Моспилан“,„Конфидор Енерджи и др.

 

На снимката: При отглеждането на новият сорт "Розово сърце" могат да се оставят няколко стъбла от растението.

08:51ч. 19.06.2016г.

Вие може да оставите първия коментар.