Нова мода:

Как се прави градина за феи - изящно и красиво

Как се прави градина за феи - изящно и красиво

Всичко трябва да е малко, изящно и красиво, но най-важно е да изглежда като истинско.

Една от най-новите моди в озеленяването са т. нар. приказни градини. Това са градинки в кошници или саксии на площ от няколко педи.

Всичко трябва да е малко, изящно и красиво, но най-важно е да изглежда като истинско, обяснява управителят на фирма „Градинарите“ Росен Леков.

Най-напред определете акцент на композицията - дърво, къщичка, езеро или замък. Оттук нататък дайте свобода на фантазията си. Може да направите ограда от клечки или пътека от миди, речни камъни и разноцветни минерали.

Първата стъпка е да намерите подходящ съд - саксия, каменна кашпа или стара каца. Големи възможности за моделиране дават счупените глинени съдове, защото част от парчетата се използват за оформяне на различни нива, към които водят стълби и пътеки.

За озеленяването са подходящи различни видове соколентни растения и мъхове, които наподобяват храсти и зелена морава. Ако соколентите са в контейнери, е добре да  разбиете туфата и да намалите корените им. Засаждайте и притискайте добре.

Всеки решава как да запълни пространство. В социалните мрежи се обменят идеи за най-подходящите материали. От тел например може да се направят кресла, столове и маси, които имитират мебели от ковано желязо.

Дървото също е прекрасен и благодатен материал. Дървените бъркалките за кафе например са подходящи за оформяне на ограда, която може да бъде лакирана. За декорация използвайте  жълъди и шишарки.

Съветът е да се използват естествени материали и да се бяга от пластмасата, защото границата с кича е много тънка.

В малката градина мястото е оскъдно, затова трябва да подберем растения с малки размери и дребни листа. Такива на първо място са седумите. Подходящи са и семпервивомите – сред тях най-търсени са скалните рози и живите камъчета. Повечето са подходящи, както за отглеждане навън, така и за вътре.

Друго растение, което е подходящо за малката градина, е солейролията, която образува водопад от кръгли зелени листенца.

Тя не създава проблеми и с лекота се отглежда през цялата година.

Това растение обаче предпочита полусянката. През лятото за него е подходяща стайна температура от 20 градуса, а през зимата по възможност между 16-18 градуса.

Има и няколко растения, които имитират дървета в този куклен дом – такива са женшенът, ацерът, евонимусът, лоницерата и сантолината, които подлежат на резитба. Копресусите пък са подходящи за фон от пищна иглолистна растителност.

Растенията трябва да се поливат редовно, а мъхът да се оросява.

Кътчета за феи и горски духове могат да се оформят и в двора. Всеки пън например може лесно да бъде превърнат в причудлива къща с комин, врата и прозорци, а пред него с лекота ще оформите цветна градина.

12:55ч. 25.12.2015г.

Вие може да оставите първия коментар.