През октомври в градината:

Как се приготвя тор от листа, клони и растителни отпадъци

Как се приготвя тор от листа, клони и растителни отпадъци

 

В градината все още се работи на високи обороти. Реколтата трябва да се прибере, а площите да се почистят от растителните отпадъци. Към края на месеца обаче може да отделите малко повече време за подготовката на компост от опадалите листа, сухи клони и растителни отпадъци. Обикновено те се изхвърлят в кофите за смет. А пътят им може да бъде съвсем различен. Може да ги преработвате сами и така от една страна ще имате тор за малкото си стопанство. Ще направите и икономии от такса смет,когато тя започне да се изчислява на количеството отпадък.

Компостирането е ферментационен процес, при който става разграждане на биомасата. Полезните вещества се превръщат във водноразтворими комплекси, които преминават през кореновата система на растенията и им дават живот.

Ето няколко правила за успешно компостиране:

В домашни условия това става в специален съд, който може да бъде от дърво или пластмаса. Важното е да има капак, който да пази съдържанието от дъжд и сняг. Отдолу се поставят отвори, за да има условия за добро аериране.

Някои хора обаче подготвят компост в изкопана за целта яма, в която редят растителните пластове и разбъркват. На дъното на контейнера или ямата се слагат клони. После по два-три реда кафеви отпадъци, които съдържат въглерод. Това са листа, бурени, парчета от дърво и други. На всеки два-три реда от тях се поставя по един ред зелени отпадъци, богати на азот, които са меки и сочни. Повечето от нашите хранителни отпадъци са в тази категория, както и окосената трева. Черупките от яйцата са много полезни, защото внасят калций, който е изключително необходим за стеблата на растенията. Между пластовете се посипва и малко почва.

Материалът трябва да се разбърква редовно с вила или лопата, за да се избегне образуването на пластове и в него да влиза въздух. Целта е масата да се раздроби на малки парчета. Колкото по-дребни са те, толкова по-бързо се разграждат и толкова по-качествен ще бъде компостът, са категорични специалистите.

Компостът трябва да е влажен, но не и прекалено мокър, защото ако водата е в повече, ще започнат гнилостни процеси. При повече влага може да прибавите още кафяви материали и да разбъркате. Ако масата е прекалено сух, прибавете още „зелено“. По желание можете да прибавите вече готов компост или добре угнил оборски тор за  ускорител на процеса.

Ако се спазва технологията, само след 20 дни ще имате тор за растенията в градината, който е чист и ухае на есен и гора.

08:06ч. 21.10.2017г.

Вие може да оставите първия коментар.