:

Канада отвори пазара си за говеждо месо от ЕС след 19 годишна забрана

Канада отвори пазара си за говеждо месо от ЕС след 19 годишна забрана

Рестрикцията бе въведена през 1996 г. заради опасения от „луда крава“

Канада отвори пазара си внос на говеждо месо от ЕС след 19 годишна забрана, съобщи Главна дирекция „Земеделие“ на ЕК. Очаква се решението да повлиае ползотворно на пазара на говеждо месо в ЕС, където в последната година цените на фермерите се понижаваха заради рестрикциите на Русия за внос на храни от ЕС.

Право да изнасят говеждо за Канада получават 19 членки на ЕС, които са изнасяли за страната и преди 19 години. Това са Австрия, Белгия, Кипър, Чехия, Дания, Финландия, Франция, Германия, Гърция, Ирландия , Италия, Люксембург, Нидерландия, Португалия, Словакия, Словения, Испания, Швеция и Обединеното кралство.

Канада затвори пазара си за говеждо месо от ЕС, включително и обезкостено говеждо месо през 1996 г. заради опасения от болестта „луда крава“, регистрирана тогава в Европа.      

„Ние приветстваме решението на канадското правителство да отвори отново канадския пазар за внос на Европейско говеждо месо от 19 страни-членки на ЕС. Това ще доведе до тласък за животновъдите и износителите на говеждо месо в ЕС, който се случва във време, когато фермерите в ЕС са определено в труден период. С отварянето на канадския пазар за 19 държави от ЕС наведнъж, Канада показва, че приема ЕС като цялост с хармонизирани правила и стандарти, чието съблюдаване се осъществява от Европейската комисия. Решението на канадското правителство е важна стъпка и ще подобри допълнително търговските отношения на ЕС с канадските санитарни и фитосанитарни власти“, коментираха в общо изявление еврокомисарят по земеделие Фил Хоган, еврокомисаря по здравеопазването Витенис Андриукайтис и еврокомисаря по търговията Сесилия Малстрьом.

09:17ч. 21.10.2015г.

Вие може да оставите първия коментар.