Заради лошата реколта:

Картофопроизводителите ще искат помощ от държавата по схемата „Де минимис“

Картофопроизводителите ще искат помощ от държавата по схемата „Де минимис“

 Производителите на картофи ще настояват за отпускане на държавна помощ за бранша по схемата „Де минимис“, съобщи за AgroLife.bg  председателят на Националната асоциация на картофопроизводителите Венцислав Каймаканов.

„През м.г. заради лошите климатични условия реколтата беше изключително ниска. Прогнозирахме добив от около 200 хил. тона, а прибрахме едва 80 хил. тона при необходимост от около 450 хил. тона за задоволяване на вътрешните нужди“, обясни Каймаканов.  

По думите му складовете са празни.

„Българските картофите свършиха, тук там има остатъчни количества. Лоша беше реколтата и в държавите, от които внасяме, затова цените се повишават“, допълни председателят на асоциацията. 

В момента по данни на Комисията по стоковите борси и тържищата картофите вървят по около 72 ст. за кг на едро, но прогнозата е, че скоро ще стигнат до 1 лв./кг.  За сравнение през есента продукцията се продаваше на цени по около 0,40-0,50 лв./кг.

Решението на бранша е да настоява за държавна подкрепа.

„Ще се обърнем към служебния министър проф. Христо Бозуков с искане за подпомагане. Така ще може да увеличим площите и да задоволяваме поне половината от нуждите си с местно производство“, заяви Каймаканов. 

 

21:30ч. 31.01.2017г.

Вие може да оставите първия коментар.