Календар:

Карфиол се сади до 10 юли

Карфиол се сади до 10 юли

Срокът за разсаждане на есенния карфиол е в края на юни или началото на юли, но не по-късно от 10 юли. Всяко отлагане води до забавяне при формирането на главите, което в години със студена есен може да бъде фатално, съветва агроном Илияна Петкова.

Отглеждането на карфиола изисква грижи и добри градинарски познания. Той е по-взискателен от главестото зеле към условията – обича умерена температура, редовно поливане чрез дъждуване и много слънце.

За климатичните условия в България се препоръчва отглеждането му като късна култура, която може да бъде засадена на площите, които са освободени от марулите, репичките и чесъна. Семената за получаване на разсад се засяват от средата на май до 10 юни. Този начин на отглеждане е за предпочитане, защото по-ранното засяване не дава добър резултат. Растенията не понасят големите температурни колебания и засушавания през пролетта, което може да стане причина главите да станат плоски и рехави.

Вече трябва да са засети и лехите с моркови за туршия. Закъснелите стопани трябва да побързат. Добре е да се знае, че морковите не са взискателни към предшествениците си с две изключения - не виреят добре след себе си и след целина. Подходящите сортове за есенно производство са "Нантски", "Победил 4", "Шантене" и други.

Преди това трябва да прекопаете мястото добре, почвата да е рохкава, без буци и с гладка повърхност. Ако земята е груба, семената ще поникнат неравномерно, а после морковите ще се деформират. Препоръчва се това да става в браздички на разстояние 20 см една от друга върху добре оформени канали.

За да поникнат семената равномерно, е добре да ги смесите с фин пясък. Поръсете сместа в браздите и зарийте с гребло, а накрая притеснете земята с дъска.

07:08ч. 05.07.2016г.

Вие може да оставите първия коментар.