При между 3 и 5 чаши дневно::

Кафето пази от някои болести

Кафето пази от някои болести

Хората, които пият от три до пет чаши кафе дневно, вероятно са по-малко застрашени да умрат преждевременно от сърдечни заболявания, диабет или Паркинсон и се самоубиват по-рядко, сочи американско изследване, публикувано и цитирано от Франс прес.

Кафето, независимо дали с кофеин или без, изглежда има благотворно действие, смятат авторите на изследването от Харвардската школа за обществено здраве (Harvard Chan School of Public Health). Изследването е публикувано в сп. "Съркюлейшън" (Circulation).

Учените са сравнили данни за хора, които не пият или пият малко кафе - по-малко от две чаши на ден, с хора, които пият умерени количества кафе - до пет чаши дневно.

Изследването не е открило ясна причинна връзка между пиенето на кафе и по-малкия риск на заболяване от някои болести, но е очертало привидна връзка, подобно на по-ранни подобни изследвания, и учените ще се стремят да задълбочат проучванията.

За разлика обаче от предишни изследвания сега не е открито въздействие на кафето срещу рака.

Новото изследване се основава на обобщени данни от три големи проучвания, извършени с 300 000 медицински сестри и здравни експерти, които са отговорили на въпросници за своето здраве и начин на живот за общ период от 30 години.

"При цялата изследвана група умерената консумация на кафе се свързва с ограничен риск от смъртност, дължаща се на сърдечносъдови заболявания, диабет, неврологични болести като Паркинсон, и самоубийство", гласи докладът за изследването.

Експертите предупреждават, че кафето не е препоръчително за всички. "Редовната консумация на кафе може да бъде включена в уравновесен и здравословен хранителен режим", пише Франк Ху, съавтор на изследването и преподавател по хранене и епидемиология в Харвард.

"Но бременните жени и децата трябва да се отнасят внимателно към консумацията на кафе", добавя той.

15:47ч. 17.11.2015г.

Вие може да оставите първия коментар.