:

Кения произвежда ориз с пестяща вода технология

Кения произвежда ориз с пестяща вода технология

Отглеждането на ориз изисква значително напояване, но същевременно той е твърде важна земеделска култура, основна храна за голяма част от световното население. Включително в африкански държави като Кения и въобще в райони, където достъпът до вода е силно затруднен.

Ето защо в Кения поддържат и развиват специална програма за по-ефективно напояване на оризовите полета.

Проектът под името Mwea Irrigation Scheme обхваща територия от 5 890 хектара в централна Кения и от старта си през средата на XX век досега е претърпял значително развитие.

Доскоро в програмата, благодарение на която се произвежда половината от общото количество ориз в Кения, са използвани традиционните техники за отглеждане на културата, които включват така нареченото „наводняване” на оризовите ниви. При този метод обаче има и големи загуби на вода.

С цел да се постигнат по-голяма ефективност на производството и по-добри добиви, земеделците започват да прилагат нова технология, пестяща вода. Вместо да бъдат заливани с вода цяла седмица, посевите да се напояват в продължение на три дни, с почивка от една седмица между поливанията. Осигурява се също и по-добър отток на водата.

Подобна програма има и в Япония, където през 2012 година властите са също са въвели технология, пестяща вода, за да осигурят по-голяма продуктивност.

Някои земеделци пък насочват усилията си по-специално към производство на оризови семена, тъй като то носи по-голяма печалба, в сравнение с производството на ориз за директна консумация.

Цената на едро на ориза е 50 кенийски шилинга за килограм, докато семената стигат до 75 кенийски шилинга за килограм, твърдят местни производители на ориз.

09:30ч. 04.08.2016г.

Вие може да оставите първия коментар.