Това е закон!:

Китай променя 20-вековния държавен монопол върху солта

Китай променя 20-вековния държавен монопол върху солта

Китай планира да реформира 2000-годишния държавен монопол върху готварската сол, премахвайки контрола върху цената и търговията с тази стока, съобщи БТА, като цитира "Ройтерс".

Правителството ще продължи да издава лицензи за производителните на сол, но те ще могат вече сами да определят цените, обемите на производство и да избират търговски канали за пласмент на продукцията си, обяви китайското правителство.

В момента производителите на сол трябва да я продават на държавни търговски вериги и са контролирани за обема на производството. Освен това търговците на едро сега могат да продават солта само в определен район.

Според новата схема правителството ще позволи и навлизането на чуждестранен капитал в сега действащите компании за сол.

Агенция Синхуа припомня, че в Китай има 2000-годишен монопол върху солта, която в древни времена е била ключов източник за приходи.

Правителството ще продължи да се намесва на пазара, за да не се допускат "ненормални" колебания на цената на солта, се допълва в комюникето на правителството.

Кабинетът планира да разшири производството на йодирана сол, която подпомага борбата срещу недостига на йод в човешкия организъм, причиняващ здравни проблеми.

23:49ч. 06.05.2016г.

Вие може да оставите първия коментар.