:

Когато гъсеници нападнат доматите наесен

Когато гъсеници нападнат доматите наесен

И тази година в сезона на туршиите зелени гъсеници нападнаха доматите, алармираха стопани от Софийско, Враца и Монтана. Нашествениците се вгризват в плодовете, дълбаят тунели и ги съсипват. Продукцията не става за консумация, защото загнива.

Какво можете да направите, за да се предпазите идната есен?

Поразените зеленчуци не може да бъдат спасени дори да пръскате, защото вредителите са скрити в тяхната сърцевина. За да предпазите здравите плодове, незабавно трябва да третирате с препарата „Актара“, който се продава в различни опаковки в агроаптеките, съветва агроном Георги Георгиев.

Това е системен инсектицид, с който трябва да се облее цялото растение, както и почвата около него. Може да се внесе и чрез системата за капково напояване. Доматите не бива да се консумират 3-4 дни, докато изтече карантинният срок. Следващото пръскане трябва да е след 7-8 дни. Така може да спасите градината си, защото ако не се вземат мерки, вредителят ще се появи и следващата година.

Това е т. нар. нощенка, която е няколко вида. Нападение от нея има всяка година, затова трябва да се пръска превантивно около 1 септември. Изпуснете ли този момент, борбата е трудна. Гъсениците са заплаха не само доматите, но и за пипера. Не ги спират нито понижаването на температурата, нито валежите, посочи Георги Георгиев.

Подходящ за борба с опасния вредител е и инсектицидът „Фюри“, който също има три дни карантина, посочи агроном Теменужка Ангелова. В края на сезона с „Нуреле“ не бива да се пръска, защото карантинният срок на този препарат е 28 дни, което означава, че няма да успеете да направите зимнина.

20:54ч. 28.09.2015г.

Вие може да оставите първия коментар.