Полезен съвет:

Когато лалето прецъфти, махнете плодника

Когато лалето прецъфти, махнете плодника

Пролетната фиеста на лалетата е към своя край. Макар че има сортове, които цъфтят до юни, масово разпространените у нас вече прецъфтяват. Какво да направите оттук нататък, за да се радвате на богати цветове и догодина?

У нас през последните години се внасят десетки сортове от Холандия, но може да чуете различни оплаквания – от това „не ми цъфтят редовно“ до „лесно се израждат и после се губят“. 

Вероятно това се дължи на неправилното отглеждане на тези красиви растения, които през 16 век са издигнати в култ от холандците. Има няколко основни и важни правила, казва специалистът по озеленяване Невена Кръстева. Като цяло лалетата са доста приспособими и могат да виреят както на слънце, така и на полусянка. Основното е, когато прецъфтят, да премахнете плодника. Така се запазва силата на луковицата и догодина ще може да се радвате на богати цветове.

Не бива да се бърза с изрязването на листата. Това се прави чак през юни, когато пожълтеят. По-късно луковиците се изваждат. Малките се отделят внимателно. Оставят се на хладно, проветриво и тъмно място, където почиват. Засаждат се отново в земята в края на октомври и началото на ноември, за да могат да се вкоренят добре, преди настъпването на студовете.

Според народния календар луковиците се вадят по жътва и се садят, когато започне сеитбата на есенниците.

09:29ч. 02.05.2016г.

Вие може да оставите първия коментар.