Съвети от специалист:

Кога зеленчуците са най-вкусни

Кога зеленчуците са най-вкусни

За брането на всеки зеленчук има специфични правила, които трябва да се спазват, за да се запазят по-дълго вкусовите му качества, съветва агрономът Иванка Денчева.

Краставиците от сорта „Гергана“ например не бива да се късат съвсем малки, защото после бързо увяхват. Те трябва да са твърди и лъскави, като най-добрият момент за беритбата е рано сутрин.

Тиквичките също не бива да са прекалено малки. Вярно е, че тогава нямат семки, но им липсва нужната сладост.

При беритба патладжанът трябва е еластичен на пипане и да има характерния тъмновиолетов цвят с гланц. Брането трябва да става с остър нож, за да не се нарани стъблото на растението.

Зеленият фасул, който тази година ражда обилно заради влажното време, трябва да се бере през няколко дни, за да не презрява. Чушките трябва да са твърди, но без ясно оформени бобови зърна. Ако сте попаднали на сорт с конци, спасение няма. Те се намират и в най-малките плодове.

Узрелият карфиол, както и добре узрялото зеле, ще познаете по твърдата и плътна глава. На карфиола задължително се оставят по няколко листа, които запазват свежестта му по-дълго. Няколко дни преди откъсването, листата може да се завържат с канап, така че да покрият главите.

Картофите се вадят в сухо време. Добре е това да става в намаляваща луна в знака на Кози рог. Тогава те могат да презимуват успешно, без да се развалят. В същия знак се прибира и лукът. Той трябва да бъде оставен за седмица на проветриво място, за да изсъхне. Не бива обаче да е под ярките слънчеви лъчи, защото ще позеленее.

08:56ч. 26.07.2016г.

Вие може да оставите първия коментар.