Нов хит:

Кокошките австралорп ядат малко, но снасят много яйца

Кокошките австралорп ядат малко, но снасят много яйца

Австралийска порода кокошки, която отскоро е истински хит сред турските фермери, вече навлиза и у нас. Това е породата „Австралорп“. Кокошките от нея са генетично устойчиви на болести, което е важно за фермерите, защото им дават по-малко антибиотици. Това намалява значително разходите, а оттук пада цената на яйцата и месото. Важно е и за потребителите, които търсят „чисто“ и здравословно месо.

Другото предимство на „Австралорп“– снася около 340 яйца годишно. За сравнение средната носливост на Старозагорската червена кокошка, която е разпространена в България, е 200 яйца годишно при добро хранене. Австралийските кокошки могат да се отглеждат и за месо. И за капак - представителите на тази порода ядат малко. Нормата е по около 50 грама фураж на ден.

Всичко това увеличава доходността. Според турски фермер, който има вече 500 кокошки от тази порода в стопанството си, ползата от 20 бройки е колкото от една крава.

Австралийските красавици са най-вече черни, но има бели и сиви. Яйцата им са кафеви и според фермерите това се харесва на потребителите, които търсят „яйцето на баба“. Не са претенциозни, но искат повече място за отглеждане, защото за тях е важно да се разхождат и да си ровят свободно по двора.

У нас породата вече се отглежда в Хасковско. 

09:42ч. 22.08.2016г.
з

от каде мога да намериаяица от австралоп

зончо костов Бранков
20:28ч. 13.05.2019г.
С

Добри думи! От къде да закупя кокошки?

Симеон Йорданов Иванов
22:31ч. 29.07.2019г.

Оставете коментар: