Съвети при засаждане:

Коктейл от три в едно за всяка фиданка

Коктейл от три в едно за всяка фиданка

При засаждане на овощни дръвчета хората обикновено слагат около една кофа оборски тор, но това не е достатъчно. Добре е да подкрепите растенето в най-трудния момент от неговото развитие с малко изкуствен тор.

Ямките трябва да се изкопаят предварително с ширина 50 на 50 см и дълбочина не по-малко от 35 см. Орната почва, която е най-богата на хранителни вещества,  отива на дъното, като преди това се обърква със 150- 200 г калиев тор, 300 г суперфосфат и кофа оборски тор.

Добре е да купите рабицова мрежа с височина минимум 80 см за защита на стъблата - кората на дръвчетата е сладкиш за зайците - може още през първата нощ, дори без сняг, да я изгризат. 
Веднага забийте колче – то трябва да е от северната страна, на 30- 35 см в почвата и 80 см отгоре. Това ще служи на дръвчето за "патерица"  против немирния вятър. 

Така добре обгрижена, фиданката ще презимува и напролет ще дръпне бързо нагоре.

При торене на стари овошки суперфосфатът и калиевият сулфат се смесват в съотношение две към едно. Единият стимулира кореновата система на растенията, а другият - плододаването. Това се прави сега, защото фосфорът и калият се разтварят трудно и започват да действат 6 месеца, след внасянето им.

Важно е точно да определим дозата – за овощните дръвчета до 5 г. се препоръчват около 300 грама, а за възрастните дозата е почти двойна.

Най-напред е добре дръвчетата да се окопаят в кръг. Оформя се широка чаша, по ръба на която гранулите се разпръскват равномерно. Не бива да се изсипват на едно място, защото после се спичат. Задължително се покриват с почва.

В градината изкуственият тор се разпръсква равномерно с ръка все едно сеете зърно. След това градината трябва да се обърне с права лопата или с фреза. Леките и богати на хумус почви се копаят дълбоко, а бедните – плитко.

08:00ч. 31.10.2016г.

Вие може да оставите първия коментар.