Цветарство:

Коледарчето цъфти за Коледа и Нова година

Коледарчето цъфти за Коледа и Нова година

Има едно растение, което знае безпогрешно кога наближават Коледа и Нова година, независимо от това дали есента е била дълга и топла, както тази година, или студовете са започнали още в началото на ноември.

Става дума за коледарчето. Повечето хора са го виждали сред саксиите на своите  баби, но малцина знаят, че това е един от най-разпространените кактуси в света. Произхожда от влажните бразилски гори, където расте като епифит по стволовете и корените на дърветата. Цъфти в разгара на тропическото лято, което съвпада с нашата зима и точно за коледните празници се отрупва с ярки розово-лилави, червени или бели цветове.

Коледарчето е кактус, но за разлика от бодливите си събратя обича рохкава и богата почва, голяма саксия, обилно поливане, редовно торене, пулверизиране и къпане. Би могло да се предположи, че има нужда от много слънце. Истината обаче е, че не трябва да бъде изложено на преки слънчеви лъчи. Най-важното правило при отглеждането му е да не се сменя мястото му. Ако имате сенчеста тераса или градина, лятото може да прекара там. Полива се умерено през цялата година, но в края на септември поливането се намалява. По това време растението си взима кратка почивка, преди да се раздаде изцяло, изхранвайки цяла гвардия от многоетажни цветчета. Тогава на него му трябва светлина и сравнително ниска температура - около15 градуса. След появата на пъпките поливането се възобновява.
Много често при идеални грижи пъпките окапват. За да не стане това, много е важно саксията с напъпилата китка да не се мести.
Цъфтежът трае обикновено около месец. Ако пренесем прашец от едно растение на друго, ще се завържат плодове, които ще украсяват коледарчето повече от година. Те са ярко розови и ефектни.

Най-подходящото време за пресаждане на растението е след като прецъфти.
Размножаването става много лесно, с вкореняване на отделни клончета направо в почвата.

11:03ч. 02.01.2016г.

Вие може да оставите първия коментар.