:

Корнелия Нинова: Вдигането на акциза на цигарите е неразумно

Корнелия Нинова: Вдигането на акциза на цигарите е неразумно

Здравето на нацията ще се влоши, контрабандата ще скочи, прогнозира депутатката от БСП в предаването „Лице в лице” по bTV.

Според Корнелия Нинова ще се увеличи контрабандата и в резултат приходите в бюджета няма да нараснат, както е замислено, а ще паднат.

Хората ще прибягнат отново до рязания тютюн в гаражите, здравословното ни състояние ще влоши, предупреди Нинова.

Увеличението на акциза на цигарите е послушничество на българските управляващи към Брюксел, подчерта още Нинова.

Има държави в Европейския съюз, които не вдигат акциза на цигарите си. Това е техен приоритет в икономиката и основен сектор в селското стопанство, плащат си глобата и всяка година правят ръст в това производство.

Гърция го прави от 10 години, това е национално отговорна позиция, посочи Нинова.

Фактите:

Парламентът отмени в четвъртък, 12 ноември, приетия само преди година график за поскъпване на цигарите до 2018 г. и одобри нов с гласовете на ГЕРБ, ДПС и АБВ.

Председателката на бюджетната комисия Менда Стоянова призна, че увеличаването на акцизите е свързано с поет към Европейския съюз ангажимент. Две правителства отлагаха вдигането на акцизите и сега догонването на евро-изискванията ще трябва да стане за 2, вместо за 4 години.

И при стария, и при новия график поскъпването при по-евтините марки ще бъде еднакво. По-значително обаче ще бъде увеличението при по-скъпите марки, далеч над първоначалните планове.

Най-евтините цигари, които сега струват 4.10 - догодина ще са с цена почти 4,40. А през 2018-та - 4.70.

Само след два месеца кутията от 6 лева ще гони 7. А през 2018-та ще е близо 7.30 лева.

 

21:53ч. 12.11.2015г.

Вие може да оставите първия коментар.