Първи стъпки:

Космическа технология навлезе в земеделието

Космическа технология навлезе в земеделието

 

Технологиите за проучвания в космоса могат да бъдат успешно внедрени в земеделието. Това доказаха шотландски учени от университета Стратклайд в Глазгоу, съвместно с експерти от британската космическа агенция, които разработиха нов уред за изследване на почвата, на базата на робот, проектиран за изследвания на Марс.

Мобилната платформа, наречена AgRover, представлява подобна на робот система за следене, чрез която може да се тества качеството на почвата. Посредством специална „ръка” и сонда, се събира информация, която се предава на апарата за обработка. Ръководител на проекта е професор Ксиу Ян от Лабораторията за системи за космическа мехатроника и техника в Стратклайд, който работи заедно с експерти от Великобритания и Китай.

"Роботизираната апаратура ще бъде ключов технологичен фактор за усъвършенстване на земеделието, а този проект е комбинация от предходни изследователски програми, свързани с роботизация и космически технологии. Уредът използва за изследване на почвата уникална технология, създадена за работа в космоса, и доразгръща разработената във Великобритания високотехнологична роботизирана система за контрол", твърди Ян. "Чрез внедряване на космическа технология за нови приложения в земеделието и с ценното изследователско сътрудничество от Китай, този проект ще донесе много ползи навсякъде по света", смята още ученът.

Според експертите, ангажирани с проекта, още от векове навсякъде по света има засилен стремеж към развитие на земеделската техника, но днес редица фактори правят иновациите в тази сфера по-важни от всякога. Включително във връзка с околната среда, демографските промени, урбанизацията, устойчивото земеделие, нарастващата конкуренция и нуждата от осигуряване на все по-големи количества храни, заради бързо нарастващото население на планетата. В тази връзка ръководителят на проекта допълва, че от екипа му се надяват скоро да получат възможност за извършване на полеви тестове за проверка на работата на системата. Ще се работи и за доусъвършенстване на робота.

Благовеста МАРИНОВА

 

07:51ч. 17.06.2016г.

Вие може да оставите първия коментар.