Съвет на специалиста:

Костилковите овошки задължително се пръскат през февруари

Костилковите овошки задължително се пръскат през февруари

През месец февруари най-неотложни са пръсканията на всички костилкови овошки - слива, кайсия, джанка, праскова, съветва доц. Серафим Серафимов чрез AgroLife.

Те трябва да се третират с еднопроцентов бордолезов разтвор. При приготвянето му първо се разтваря синият камък и в разтвора се сипва с постоянно бъркане варта. Цел е да не се "пресече“ /коагулира/ разтворът. И още едно важно правило - не се препоръчва "пренощуване" на разтвора, ако ви остане.

Абсолютно неотложно е обилно напръскване на прасковите, защото заради топлото време някои вече са започнали да се развиват. Това е второто /пролетно/ пръскане против къдравостта при прасковата след зимното, което се прави с 2,5 - 3 процентен бордолезов разтвор. Това е концентриран разтвор, при това пръскането се прави с пълно "посиняване" на пъпките, кората, клонките и  стъблото.
Предупреждение!

Прасковата и ябълката да не се третират с бордолезов разтвор,  ако сте закъснели и цветните пъпки са започнали активно показване на "боята", т.е венечните листенца. Разлистените праскови и ябълки не понасят бордолезов разтвор и синкамъчни разтвори.

Ябълките и  крушите също трябва да се пръскат сега, но може и малко по-късно. 

Кайсиите,  бадемите и дюлята се пръскат с 0,5 % бордолезов разтвор след отваряне на около 10-15 % от цветовете - това е много  важно за защита от ранния кафяв пригор /ранна монилия/. Няма никаква опасност това пръскане да предизвика  повреждане на цветовете.

Веднага след прецъфтяването ябълките, се третират с 0,3 - 0,4 % воден разтвор на пероцин против струпясването. Да се има предвид, че пероцинът не убива пчелите, но пчелите, които посещават напръсканите цветове поемат миризмата на препарата и пчелите-пазачи на кошера ги гонят заради "чуждата" миризма.

 

09:37ч. 17.02.2016г.

Вие може да оставите първия коментар.