Инвестиция:

Край Карнобат ще правят „бърз“ компост за житни култури, овошки и цветя

Край Карнобат ще правят „бърз“ компост за житни култури, овошки и цветя

Високотехнологичен завод за производството на биотор ще бъде изграден от „Агрошанс комерс” ЕООД край Карнобат. Той ще работи с модерна американска технология за бързо компостиране, при която биоторът се получава само за 3 денонощия при пълно оползотворяване на 100% от подадената суровина. В ЕС единственият подобен завод е в Манчестър, Англия. Инвестицията е в размер на 10 млн. лв.

Технологията е на база компостиране, което е естествен процес на превръщане на биологичните отпадъци в ценен хумусоподобен материал.

Инсталацията ще бъде построена в промишлена зона „Север” в двора на бившето ДЗС. В специално изградени закрити пространства там ще се произвежда биологична тор, която ще се получава от  55% слама, 5% дървесен чипс и до 40% птича тор. Капацитетът на производството е 40 т компост дневно, като съотношението на съставките в него зависят от предназначението му. Цялото производство – от извозването на суровината до товаренето и извозването на готовия продукт ще протича на закрито. Процесът е напълно автоматизиран.

В завода ще се произвежда компост за всички видове житни култури, за торене на плодни дръвчета и фиданки, за цветя и други видове, подходящи за специфични култури.

Ползването на компост в земеделието ще доведе до подем на бранша и  подобряване на почвените характеристики в региона, смятат инвеститорите. В България, за разлика от развитите страни в ЕС и САЩ, подобно местно производство няма и земеделците са принудени да разчитат на вносни биоторове.

07:56ч. 31.10.2016г.

Вие може да оставите първия коментар.