Незабавно!:

Край на субсидирания селскостопански износ

Край на субсидирания селскостопански износ

Световната търговска организация постигна съгласие след 5 години преговори.

Това се случи на конференцията в Найроби, столицата на НигерияСтраните участнички обаче не успяха да преодолее застоя в преговорите от кръга “Доха”, които имат за цел намаляването на бариерите пред търговията по света, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

В рамките на конференцията, която се проведе в кенийската столица Найроби, страните членки на организацията се договориха развитите икономики да спрат субсидирането незабавно, а до 2018 г. това трябва да направят и развиващите се страни.

За 20-годишната история на СТО това е най-значимото ѝ решение за селското стопанство, сочи изявлението на генералния директор на организацията Роберту Азеведу.

Първата проведена в Африка среща на търговските министри на СТО бе удължена с един ден, така че да се стигне до съгласие между развиващите се и развитите страни в преговорите от кръга “Доха”. Това така и не се случи.

Част от страните потвърдиха подкрепата си за тези договорености, но други не потвърдиха мандата на “Доха”, защото смятат, че са нужни нови походи за постигане на уговореното.

Същевременно членовете на организацията не са единни във виждането си за това как трябва да се водят преговорите, сочи заключителната декларация.

Търговските преговори от кръга “Доха” започнаха още през 2001 г. в Катар, като целта им е да се стимулира растежът на развиващите се икономики чрез улесняване на достъпа до пазара. Но през изминалите години страните не успяха да постигнат споразумение за намаляване на тарифите.

Броят на страните членки нарасна до 164, след като към конференцията в Найроби се присъединиха Афганистан и Либерия.

 

19:21ч. 20.12.2015г.

Вие може да оставите първия коментар.