Заради шоковото увеличение на природния газ:

Краставиците поскъпват с 25-30%, сиренето - с 4-5 на сто

Краставиците поскъпват с 25-30%, сиренето - с 4-5 на сто

Оранжерийните зеленчуци ще поскъпнат с до 25-30 на сто заради планираното шоково увеличение на природния газ. Това ще ги направи непродаваеми на българския пазар, ще доведе до фалити и съкращения в бранша, обявиха производители от страната.

Природният газ формира 70 на сто от себестойността на продукцията. Годишно оранжериите използват  около 100 млн. куб. м за нуждите си. По-високата цена ще се отрази негативно върху пазарния дял  на продукцията, коментираха производители от Първомай. В момента българските краставици, които имат перфектни вкусови качества, се продават по около 2,50 лв./кг. Заради по-скъпото синьо гориво цената им ще се повиши на около 2,80 лв. за кг и хората с по-ниски доходи ще предпочетат по-евтиния внос. Така ще бъде нанесен тежък удар върху сектор, който през последните години се развива много бързо.

Не по-радостна е картината в мандрите, където природният газ формира около 15% от себестойността на млечните продукти и вдигането му  ще доведе до повишение от 4-5% в крайната цена на сиренето и кашкавала.  На щандовете  в магазина обаче поскъпването ще е трудно. Ограничаващи фактори са ниската покупателна способност на населението и голямата конкуренция от евтини млечни продукти от Европа. Това ще се отрази негативно на предприятията, защото те ще загубят финансов ресурс, коментира бизнесменът Димитър Зоров.

Председателят  на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите Марияна Кукушева пък съобщи, че цените на суровините вече пълзят нагоре. По информация на земеделските производители торовете например вече се продават по-скъпо. Повишението заради газа ще е различно в зависимост от енергийните разходи на всеки производител. При сладкарските изделия отражението на природния газ в крайната цена е от 3 до 10%, а за осигуряването на насъщния едно семейство ще дава по около 1,20-1,50 лв. повече на месец, но е притеснителен фактът, че бизнес климатът в България се влошава.  Увеличение от 30% на природния газ е историческо, беше категорична Кукушева.

Според икономистите поевтиняването на газа през последната година би трябвало да доведе до натрупване на резерви, които да помогнат на фирмите да понесат по-леко сегашното повишение. Освен това, макар и шоково, поскъпването на синьото гориво е било очаквано и ако все пак цените на храните тръгнат нагоре, то ще е плавно и постепенно,  коментира икономистът Калоян Стайков.

15:20ч. 30.03.2017г.

Вие може да оставите първия коментар.