Тревога: :

Критична е употребата на антибиотици в животновъдството

 Критична е употребата на антибиотици в животновъдството

Микробите стават резистентни към антибиотиците, това ще попречи на лечението на хората.

Масивната употреба на антибиотици в селското стопанство представлява критична заплаха за общественото здраве по света. Това сочи ново изследване на британски специалисти, съобщава GreenTech.bg.

Намаляването на употребата на антибиотици в животновъдството е крайно необходимо, казва Джим О’Нийл, ръководител на изследването, бивш главен икономист на Goldman Sachs.

Това е изключително важно, ако искаме да останат ефективни редица животоспасяващи лекарства, предназначени за борба с тежки бактериални инфекции.

Изследването предлага примера на Дания и Холандия - Дания има норма от средно по-малко от 50 милиграма антибиотици, използвани на година на килограм добитък. „Дания е показала, че може да има много продуктивно селско стопанство при сравнително ниско ниво на употреба на антибиотици“.

О’Нийл, който представи своя труд на брифинг в Лондон, посочи още, че е бил потресен да установи, че в много държави по-голямата част от употребата на антибиотици се случва при животните, а не при хората.

В САЩ, например, повече от 70 процента от използването на антибиотици е при животни. „Това създава голям риск от резитентност“, казва ученият.

Всяко използване на антибиотици подпомага развитието и разпространението на т.нар. „супер-микроби“ – бацили, които стават резистентни към лекарствата и могат да оцелеят при всякакви форми на лечение.

Резистентността на микробите към антибиотиците може да коства живота на около 10 милиона души годишно, а като пари да струва около 100 трилиона долара годишно към 2050 г., ако проблемът не бъде овладян.

 

13:56ч. 09.12.2015г.

Вие може да оставите първия коментар.